avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament-nulitate absoluta sau relativa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament-nulitate absoluta sau relativa?

Sunt avocat, si ma confrunt cu o situatie oarecum dificila. Clienta mea are un testament incheiat in favoarea sa,iar ulterior acestuia, la vreun an, s-a incheiat alt testament, in favoarea altei persoane. Ca primul testament este nul, nu mai intra in discutie, se stie deja. Dar, ulterior primului testament, testatoarea ( decedata intre timp) s-a inbolnavit de Alzheimar. Singurul act care dovedeste aceasta boala, este certificatul de inbalsamare. Exista un dosar medical, dar nu sunt in posesia lui. Doar instanta il va cere. Intrebarea mea este, ce fac in aceasta situatie, cand defuncta, de 90 de ani, nu a fost pusa sub interdictie, ci doar am un diagnostic care atesta boala? Pot cere anularea celui de al doilea testament? Desi are o varsta ianintata, nu a fost asistata la incheiarea testamentului. Nici nu stiu sigur daca l-a incheiat ea. Notariatul nu mi l-a pus la dispozitie. Cert este ca batrana nu isi amintea sa fi facut acest lucru. Va rog, daca este vreun coleg abambil sa imi dea un sfat, sa o faca pe adresa : adriana.rusateanu@yahoo.com. Nu am mereu posibilitatea sa intru aici. Multe multumiri colegilor.
Cel mai recent răspuns: adriana rusateanu , utilizator 15:32, 1 Decembrie 2012
Eu zic ca e nulitate relativa, lipsa discernamatului la data incheierii actului actioneaza ca un viciu de consimtamant.
Lipsa discernământului la data încheierii actului constituie un caz de nulitate relativa, deoarece in exprimarea voinţei nu se releva inexistenta consimtamantului, ci un viciu al acesteia(ICCJ, dec.civ.3255/21.04.2005).
Eu am avut o speta similara - anulare contract de vanzare cumparare pentru lipsa discernamantului la data incheierii actului si am castigat-o. Batrana mea a mai fost in viata cat sa o expertzam, dar si in cazul tau poti face expertiza, pe actele medicale existente(si medicina legala adesea raspunde ca nu pot stabili, ca ar fi trecut rea mult timp, sau cine stie?!).
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
LORELA UNGURIANU, Avocat
Lipsa discernamantului si neasistarea sunt cauze de nulitate relativa.
AM AJUNS CU DOSARUL DE MAI SUS IN INSTANTA, SI ESTE VORBA DE NULITATE RELATIVA. NU MI S-AU RIDICAT NICI UN FEL DE EXCEPTII, AM AJUNS LA TERMENUL DE ADMINISTRARE DE PROBE
A FOST NULITATE RELATIVA. MULTUMESC LORELA

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare anulare ContSters266112 ContSters266112 Buna ziua, Care sunt sansele ca o batrana de 85 de ani sa obtina anularea unui contract de vanzare-cumparare incheiat acum 5 ani pe motiv de nebunie? Cum ... (vezi toată discuția)
Anulare testament niculaucarmen niculaucarmen o femeie in varsta de 83 ani a lasat mostenire, prin testament, toate bunurile, femeii de serviciu, fara ca familia acesteia sa stii. Acest testament a fost ... (vezi toată discuția)
Bolnav de alzheimer determinat să-și vândă locuința. poate fi atacat contractul de vânzare-cumpărare? paulamocanu1 paulamocanu1 O doamna de 74 de ani, bolnava de dementa, a fost determinata de nora ei sa semneze un act de vânzare-cumpărare a locuinței proprii. La data semnării ... (vezi toată discuția)