avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionar pe caz de boala - consilier comunal
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionar pe caz de boala - consilier comunal

Ziua buna la toti.

Va prezint cazul tatalui meu si va rog sa-mi spuneti cam ce inseamna din punct de vedere juridic...
El este consilier comunal de vreo 5 ani si pensionar pe caz de boala de vreo 3. Pana anul acesta a primit si pensie si salariu (sau ce-o fi) de consilier. Anul acesta i s-a spus de la primarie ca pensionarii pe caz de boala nu primesc salariul de consilier, fiindca este o lege in acest sens
(a se vedea aici [ link extern ] )
Acum a fost chemat la casa de pensii, dar nu i s-a spus motivul... iar el se teme sa nu i se ceara pensia pe cativa ani in urma sa o returneze la stat...
Se poate sa se intample asta sau ce se intampla in acest caz?

Multumesc mult,
Vio
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:00, 21 Decembrie 2008
Poate primaria s-a conformat si a transmis situatiile la Casa de pensii.
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2008
Aurelian Cîcu, Consilier juridic
1. Daca este pensionar de invaliditate gradul I sau II va formula o cerere de suspendare in privinta platii pensiei, pe de o parte; pe de alta parte, va primi o decizie de debit si, lunar, va achita Casei de Pensii Prahova, o treime din veniturile pe care le incaseaza, conform art. 409 Cod procedura civila.
2. Daca este pensionar de invaliditate gradul III nu va avea nicio problema, daca din adeverinta C.A.S. rezulta ca a lucrat 4 ore/zi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va recomand ca, daca este pensionar de invaliditate de gr.I sau de gr.II sa solicite la comisia de expertiza incadrarea in gr.III de invaliditate pentru a putea presta si activitatea de consilier comunal si a beneficia atat de pensie cat si de indemnizatia de consilier comunal.In cazul in care beneficiaza deja de pensie de invaliditate de gr.III nu sunt probleme.
Incadrarea in gradul de invaliditate I, II sau III nu se face conform optiunii asiguratului, criteriile si normele fiind stabilite prin hotarare de guvern (art. 55 din Legea nr. 19/2000). :slap:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de munca sorina_h2004 sorina_h2004 BUNA ZIUA, Va rog sa-mi spuneti daca o persoana cu pensie de boala grd II fara drept de munca poate obtine drept de munca program redus(1-2 h) fara sa-i ... (vezi toată discuția)
Incadrare pensionar danacalugar danacalugar Vreau sa angajez o persoana in pensie de boala gr II care are drept de munca 4 ore/zi. stiti cumva salariul minim la care il pot incadra? multumesc (vezi toată discuția)
Se poate cumula pensia de invaliditate cu salariul? monik monik buna ziua. se poate cumula pensia in urma pensionarii pe caz de boala cu salariul? stiu ca pensionarii pe caz de boala pot lucra max 4 ore/zi cu carte de ... (vezi toată discuția)