Daca nu am fost salariat si am o problema de sanatate trebuind sa ma internez in spital, ce sanse am sa nu platesc spitalizarea?
Pot face plata contributiei de sanatate retroactiv?
Daca sunteti o persoana care in ultimii 5 ani nu a realizat niciun venit impozabil si nu aveti sot/sotie sau copil asigurat cu plata asigurarii la zi pt. a va putea oferi calitatea de coasigurat la sanatate,pt. a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat va trebui sa incheiati un contract de asigurare cu casa de sanatate.Veti avea de platit retroactiv contributia pe 6 luni urmand mai apoi sa va platiti lunar contributia de 39lei anul acesta(5,5%din 700lei sal. minim brut/economie).
ART. 2
(1) Calitatea de asigurat o au toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile legii si ale prezentelor norme metodologice.
Ordin Nr. 617 din 13 august 2007
Calitatea de asigurat nu se aplica retoactiv ci se aplica din momentul platii la fond .
Nu este vorba despre "calitatea de asigurat retroactiv",ci despre plata retroactiva a contributiei pt. a putea capata calitatea de asigurat in prezent...
Si oricum,calitatea de asigurat nu se aplica ,se capata.