am si eu nevoie de ajutor.
am avut un proces cu obiect pretentii civile, este vorba de un regres indreptat impotriva conducatorului auto vinovat.
valoarea dosarului este de 10 000 de ron.cauza s-a suspendat ca urmare a neprezentarii niciuneia dintre parti,cu drept de recurs pe toata durata suspendarii.intrebarea mea se refera la cuantumul taxei acestui recurs,cum se calculeaza ea, precum si la continutul lui,ce trebuie specificat in el.
Nu are rost să faceţi recurs. Suspendarea este pe deplin întemeiată (a se vedea art.242(1) 2. C.pr.civ.
Dacă sunteţi reclamantul, depuneţi o cerere de redeschidere, în temeiul art.245 1. C.pr.civilă, iar apoi aveţi grijă să vă prezentaţi la fiecare termen sau să cereţi judecarea în lipsă. Altfel, riscaţi o nouă suspendare.
Da, puteţi solicita, dar cred că ar fi mult mai util să vă prezentaţi în instanţă.
Cererea de judecare în lipsă vă va scuti de emoţia pierderii unui termen (să spunem că la ora la care trebuia să fiţi în instanţă veţi rămîne cu maşina blocată în trafic), cînd, în lipsa cererii de judecare în lipsă, instanţa ar suspenda din nou cauza.
M-am mai linistit, ideea recursului ma ingrijora pentru ca am inteles ca taxa era undeva la jumatate din valoarea despagubirii, adica vreo 5000 de ron, de aceea aveam nevoie de o confirmare sau infirmare a acestei sume....dar luni la prima ora trimit cererea de redeschidere a procesului, nr dosarului, data la care s-a pronuntat suspendarea, motivul...desi, cred ca si aici trebuie platita o taxa...
Recursul se taxează cu jumătate din taxa de timbru calculată pentru acţiunea în fond, nu cu jumătate din suma în litigiu, şi se calculează în acest fel doar în cazul recursului împotriva hotărîrii prin care instanţa de fond a soluţionat procesul, nu şi în cazul recursului declarat împotriva încheierii de suspendare sau împotriva încheierii de respingere a cererii de repunere pe rol, care se taxează cu sumă fixă.