avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu vecinul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu vecinul

Buna ziua,
Citesc de mai multa vreme mesajele de pe acest forum si am primit la randul meu raspunsuri competente de fiecare data cand am avut nevoie.
Acum am o problema mai delicata.As vrea sa va explic situiatia:locuiesc intr/o casa parter+etaj ,eu la etaj si o alta familie la parter.Noi avem si o terasa(neacoperita) care este chiar deasupra uneia dintre camerele vecinului.De ceva vreme vecinul mi/a spus ca i/a aparut pete de umezeala in colturile camerei respective si ca aceasta ar fi din cauza ca au aparut infiltratii de apa din terasa mea.Problema care se pune acum ar fi refacerea hidroizolatiei(desi la mine pe terasa nu se obserba nimic,nici o umezeala suspecta),iar intrebarea mea este...nu este normal ca cheltuielile sa fie impartite pentru hidroizolatie intre noi ,terasa mea fiindu-i vecinului ca un acoperis?Daca se poate sa ma lamuriti ce legislatie exista in vigoare referitor la acest lucru.
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:45, 20 Decembrie 2008
Legislatia referitoare la acest caz ar fi cam numai Codul Civil.
In primul rand, trebuie clarificat cui ii revine dreptul de proprietate asupra terasei in cauza. Daca ar fi in indiviziune, cheltuielie s-ar imparti intre dvs. si vecin. Daca insa terasa este in prorprietatea dvs., nu prea aveti cum sa pretindeti o contributie comuna la cheltuieli. Desi, bunul simt ne duce la concluzi ca din momentul in care lucrarea ar profita vecinului, de ce sa nu plateasca el?
Insa, din punct de vedere legal, daca intr-adevar este vorba de infiltratii, este de datoria dvs. sa reparati hidroizolatia.
Multumesc de raspuns.Terasa este proprietatea mea,face parte din apartamentul meu,eu am o camera mai mica si terasa ,iar el (vecinul de jos) are pe toata suprafata o camera mai mare..deci terasa mea e acoperis pentru el pentru ca acoperisul casei nu se intinde si pe suprafata terasei.Noi am facut dezmembrarea ...in sensul ca sunt total separati atat cu apartamentele cat si cu terenul aferent (nu avem proprietati comune).
Daca din camera dv s-ar infiltra apa de instalatia de apa din baia dv sau bucatarie sigur ar fi obligatia dumneavoastra sa reparati atat instalatia cat si planseul. Dar din moment ce acel planseu este din constructie neacoperit si pe el ninge si ploua fara vina dv. pentru ca asa ninge si ploua in orice balcon neinchis sau pe orice terasa neacoperita, atunci eu cred ca cel de jos trebuie sa repare. Desigur daca s-a stricat planseul din cauza ca dv. ati spart lemne sau pietre acolo ar trebui sa platiti dv. Dar incercati o impartire ca la un bloc unde se repara o terasa si se repartizeaza cheltuiala conform suprafetei utile sau cotei indivize la toate apartamentele de la parter la ultimul etaj.
Cea mai buna solutie o gasiti daca va intelegeti cu vecinul si ajungeti la o invoiala multumitoare pentru ambele parti.
Bafta!
Partea cu intelesul cu el e mai dificila ...el imi reproseaza ca nu am chemat pe nimeni sa repare..eu am contactat o firma,problema mi/a semnalat/ de o saptamana...pana acum nefiind probleme de genul ,dar nu vine nimeni inainte de sarbatori...i/am explicat asta..si i/am zis ca daca gaseste el pe cineva eu sunt de acord ...deci daca nici macar nu s/a implicat sa gaseasca o solutie..imi imaginez ca nici macar nu se gandeste sa contribuie la reparatii...In fine ..as vrea o baza legala ca sa/i explic situatia ca altfel nu am cu cine vobi....
Va multumesc.
E adevarat ca ploaia si ninsoarea cad fara vina noastra, dar daca ele ajung la vecinul prin mijlocirea unui lucru (terasa) ce e sub paza noastra (paza asta decurgand, de regula, dintr-un drept - dreptul de proprietate) ori daca lucru asta a capatat in timp anumite defecte din pricina lipsei de intretinere, noi suntem cei care trebuie sa luam masuri pentru limitarea pagubelor cauzate vecinului. (Aici concura vreo doua soiuri de raspundere - intre care, juridiceste, ar trebui sa alegem si sa nu le amestecam , asa cum am facut eu mai sus strict in scopul intelegerii lucrurilor - raspunderea pentru ruina edificului din art 1002 C. civ. sau raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri in general - "lucrurile ce sunt sub paza noastra - art 1000 alin 1 C. civ)

Dar nu e mai putin adevarat ca, intai de toate ar trebui determinata cauza acelor pete. Fiind foarte posibil sa reparati terasa si ele sa nu dispara...
Mie mi s-a intamplat odata sa-mi rog vecina sa ma lase sa fac pe banii mei niste reparatii in baconul ei doar ca sa nu mai ajunga apa de ploaie la mine. Ea ea zis ca nu s-ar supara sa aiba niste reparatii pe banii mei, dar mi-a explicat pe indelete de unde credea ea ca se prelinge apa la mine (fara vreo legatura cu balconul ei). Si a avut dreptate. N-as fi facut nimic cu reparatiile acelea... Totdeauna mi-am spus ca daca cineva isi ia rabdarea sa-l asculte pe celalalt, jumatate de "dreptate" e implinita.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)
Infiltratii apa ploaie in balcon mara7 mara7 Buna ziua, Balconul unui apartament este considerat drept parte comuna a blocului exact ca si terasa, avand in vedere ca balconul se afla la ultimul etaj, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea situatie: sunt proprietarul unui apartament ... RaduB123 RaduB123 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: sunt proprietarul unui apartament aflat la etajul 8 intr-un bloc de 10 etaje. Ultimele 2 etaje sunt etaje retrase si au ... (vezi toată discuția)