Buna ziua. Citez din ROI companiei la care lucrez:
"Angajatorul poate renunta la termenul de preaviz, contractul individual de munca incetand imediat, iar zilele de preaviz la care angajatul avea dreptul, urmand a fi platite, odata cu celelalte drepturi."
Ieri mi-am depus demisia si mi s-a comunicat termenul de preaviz de 20 de zile lucratoare. Azi mi s-a spus ca acest termen poate fi mai mic daca angajatorul decide asta unilateral. In acest caz este oblicat angajatorul sa imi plateasca zilele pana la sfarsitul preavizului?
Confrm ROI se pare ca da, dar vreau sa ma asigur ca prevederea asta este conform legii.
Prevederea citata de dvs nu este imperativa, prin urmare, angajatorul poate dar nu este obligat sa renunte la preaviz ...
Prevederea este aplicabila numai in conditiile in care angajatorul renunta la termenul de preaviz...
Daca nu se renunta la preaviz, perioada de preaviz va fi platita ca si cum ati fi fost la munca ...
Ce nu inteleg eu este daca angajatorul e obligat sa imi comunice in avans daca renunta la preaviz, sau poate oricand in aceasta perioada de 20 de zile sa ma cheme si sa imi spuna: "am decis ca preavizul a incetat in acest moment, ia-ti lucrurile si pleaca!"...
Daca se renunta la preaviz astfel de catre angajator, este obligat sa imi plateasca toate cele 20 de zile sau imi plateste doar pana in ziua cand renunta la preaviz? Multumesc.
Apreciez ca prevederea RI se poate adresa preavizului dat de angajator in cazul concedierii salariatilor, nicidecum in cazul demisiei.Perioada de preaviz platita fiind ca o masura de protectie sociala, reprezinta mai mult o compensatie individuala in cazul concedierii.
Art. 67 din codul muncii republicat
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Da ,preavizul in cazul demisiei este de cel mult 20 zile lucratoare pentru functii de erxecutie.Nu, drepturile salariale se platesc pana la data incetarii CIM, in cazul demisiei
Multumesc pentru raspuns. Nu sunt inca sigur daca in timpul asta angajatorul ma poate anunta oricand ca contractul a incetat inainte de terminarea preavizului, sau nu. E obligat macar sa ma anunte in vreun fel inainte sa ia aceasta decizie? Sau practic ma pot astepta oricand sa ma trimita acasa?
As vrea evident sa imi fac niste calcule salariale, dar se pare ca decizia angajatorului poate fi complet arbitrara si neanuntata, caz in care nu prea se mai poate numi ca exista un preaviz...
Neacordare preaviz
Lipi
In CCM incheiat la nivel de unitate exista o prevedere conform careia, in cazul unei concedieri individuale pentru motive care NU tin de persoana salariatului, ... (vezi toată discuția)