avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua, am 53 de ani si sunt nevoita, dupa 25 de ani sa divortez. Am incasat multe batai si nu mai suport, pur si simlplu.Problema mea este ca nu am,deocamdata ,niciun venit, desi am ceva vechime pt pensie, aproape 25 de ani. Intrebarea mea este: pot sa primesc , prin lege,de la sotul meu o oarecare alocatie,sau cum s-ar numi?
Prestaţia compensatorie constă în beneficiul pe care soţul reclamant îl poate solicita şi obţine de la soţul pârât a cărui culpă exclusivă în desfacerea căsătoriei a fost stabilită, de a primi o prestaţie care să compenseze dezechilibrul material pe care l-ar suferi ca urmare a desfacerii căsătoriei.
Astfel, prestaţia compensatorie nu poate fi cumulată cu pensia de întreţinere, urmând ca ea să se stabilească funcţie de resursele soţului care o solicită, de mijloacele celui ce urmează să o presteze, de vârsta şi starea de sănătate şi, în general, de orice împrejurare relevantă care ar putea să aducă indicii suficiente că, urmare a desfacerii căsătoriei, soţului nevinovat i s-ar aduce o înrăutăţire a condiţiilor de viaţă.
Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani (sub forma unei sume globale sau a rentei viagere) sau în natură (sub forma uzufructului ce se poate institui asupra unor bunuri mobile sau imobile proprietatea soţului din culpa căruia s-a desfăcut căsătoria în favoarea celui nevinovat).
Legea instituie şi posibilitatea soţului creditor să solicite constituirea unei garanţii reale sau plata unei cauţiuni de către soţul în culpă, pentru garantarea executării obligaţiei de plată a rentei stabilite în beneficiul său.
Prestaţia compensatorie poate fi mărită sau micşorată în raport cu nevoile creditorului obligaţiei şi cu posibilităţile debitorului, însă doar prin hotărârea instanţei competente. Prin excepţie s-a stipulat că prestaţia stabilită sub forma unei sume de bani se indexează trimestrial în raport cu rata inflaţiei, fără a mai fi necesară intervenţia vreunei instanţe de judecată.


Este astfel important de ştiut faptul că acest beneficiu nu poate fi cerut decât în cazul unui divorţ urmare a unei căsătorii ce a durat cel puţin 20 de ani, doar în cazul în care se stabileşte culpa exclusivă a soţului pârât pentru desfacerea căsătoriei şi poate fi solicitat doar odată cu desfacerea căsătoriei.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)
Despagubiri dupa divort LUCY04 LUCY04 Buna ziua. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Tatal meu a inaintat o cerere de divort la Judecatoria sect 1 impotriva mamei mele dorind ca divorul sa ... (vezi toată discuția)
Divort in noul cod civil mlaap mlaap buna ziua, Am citit in nou cod civil ca prestatia compensatorie se poate acorda de catre instanta doar dupa o casatorie de 20 ani. Eu am o casnicie care a ... (vezi toată discuția)