Art. 1722
Privilegiul este un drept, ce da unui creditor calitatea creantei sale de a fi preferit celorlalti creditori, fie chiar ipotecari. (C. civ. 1685, 1723 si urm.).
Art. 1723
Intre creditorii privilegiati, preferinta se reguleaza dupa diferitele calitati ale privilegiilor. (C. civ. 1729).
Art. 1724
Creditorii privilegiati, care au acelasi rang, au deopotriva drept la plata.
Art. 1737
Creditorii privilegiati asupra imobilelor sint:
1.Vinzatorul pe imobilul vindut, pentru plata pretului. Daca s-au facut mai multe vinzari succesive, pentru care a ramas datorit pretul in total sau in parte, intiiul vinzator se prefera celui de-al doilea, cel de-al doilea celui de-al treilea si asa inainte.
2.Acei ce au data banii care au servit la achizitia unui imobil. Trebuie insa sa fie constatat intr-un mod autentic, prin actul de imprumutare, ca suma era destinata a fi intrebuintata la aceasta; asemenea trebuie sa fie constatat prin chitanta vinzatorului ca plata pretului s-a facut cu banii imprumutati.
3.Coerezii, asupra imobilelor succesiunii, pentru garantia impartelii facute intre ei si a sumelor cu care a ramas dator unul catre altul.
4.Arhitectii, antreprenorii, pietrarii si alti lucratori intrebuintati pentru a zidi, a reconstrui, sau a repara edificii, canaluri sau alte opere, cu conditie insa ca prealabilmente sa se fi incheiat un proces-verbal, de catre un expert numit de judecatoria in a carei raza teritoriala sint situate edificiile, constatator starii si felului lucrarilor ce proprietarul va declara ca are de gind a face si numai in cazul cind acele lucrari ar fi fost primite cel mult in curs de sase luni, dupa terminarea lor, de catre expert asemenea numit de judecatorie. Dar privilegiul acesta nu poate trece niciodata peste valorile constatate prin al doilea proces-verbal, ci se va reduce la adausul de valoare ce va fi existind la epoca alienarii imobilului, ca rezultat al lucrarilor executate.
5.Acei ce au imprumutat bani pentru a indemniza pe lucratori, se bucura de acelasi privilegiu, insa numai in cazul cind intrebuintarea acelor bani va fi constatata intr-un mod autentic prin actul de imprumutare, si prin chitanta lucratorilor, in modul in care s-a vorbit mai sus, despre acei care au imprumutat bani pentru achizitia unui imobil. (C. civ. 742, 787, 1107, 1361, 1483 si urm., 1742).
Art. 1745
Toate creantele privilegiate supuse la formalitatea inscriptiei, in privinta caror nu s-ar fi indeplinit conditiile prescrise pentru conservarea privilegiului, nu inceteaza cu toate acestea de a fi creante ipotecare; insa ipoteca, in privinta tuturor persoanelor al treilea, nu dateaza decit de la epoca inscriptiilor care vor trebui facute, dupa cum mai jos se va arata. (C. civ. 1778, 1779, 1780 si urm).
~ final discuție ~