avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea numelui de familie in Italia
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea numelui de familie in Italia

Buna! Sunt casatorita de putin timp cu un cetatean italian si la casatoria civila fiecare a ramas cu numele lui de familie . Intrebarea mea este : Ce trebuie facut ca sotul meu sa isi poata schimba numele de familie? Dorim sa purtam amandoi acelasi nume de familie , numele de familie al tatalui meu care este decedat ( in memoria lui dorim acest lucru) dar si viitorii nostri copii sa il poarte . Este posibil ? Ce se poate face ? Precizez ca el este rezident in Italia , iar eu avand contract de munca aici dar si proaspat casatorita imi schimb domiciliul din Romania cu cel de aici .
O alta intrebare este .... intr-un an de zile de la casatoria civila mi se face citadinanta italiana , deci pot sa le am pe ambele ..si cea de roman si cea de aici?? la fel si copii nostri pot avea dubla citadinanta ??
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 23:14, 31 Mai 2012
Daca sotul dumneavoastra nu este cetatean roman, nu isi poate schimba numele in Romania. Trebuie sa va adresati autoritatilor italiene pentru a afla informatii legate de schimbarea numelui sotului.
Nu ati precizat daca ati solicitat inscrierea/transcrierea casatoriei in registrele de stare civila romanesti, obtinand un certificat de casatorie romanesc.
Daca nu ati facut-o inca - iar schimbarea de nume a sotului este posibila - interesati-va de asemenea, daca se poate obtine un nou certificat de casatorie italian, in care sa apara numele nou al sotului - certificat pe care sa-l inregistrati apoi in Romania.

Romania si Italia accepta dubla cetatenie.
Din cate stiu eu in Italia sotul nu poate trece la casatorie pe numele sotiei, in schimb si acolo ca si la noi se poate solicita schimbarea numelui pe cale administrativa. Problema este ca odata ce ati incheiat casatoria aveti 6 luni la dispozitie conf. Legii 119/1996 republicata sa solicitati autoritatilor romane, fie la ambasada, consulat ori la primaria ultimului domiciliu avut in tara transcrierea certificatului de casatorie. La transcriere trebuie sa declarati dvs., doar dvs. ce nume v-ati inteles sa purtati in timpul casatoriei. Avand certificatul cu numele sotului nu puteti sa treceti un alt nume la sot, eventual doar dvs. sa treceti pe numele sotului, cum se obisnuieste la noi. Sotul dvs.trebuie sa se adreseze aut.italiene. Eventual dupa ce pe marginea actului de casatorie din Italia se face mentiunea de schimbare a numelui sotului dvs. puteti solicita un nou certificat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 119/1996 ContSters186828 ContSters186828 Care este actul ce dovedeste schimbarea numelui in strainatate prin acordarea citadinantei(ITALIA).Prin decretul de acordare a citadinantei mi s-a acordat ... (vezi toată discuția)
Act doveditor ContSters186828 ContSters186828 Care este actul ce dovedeste schimbarea numelui in strainatate prin acordarea citadinantei(ITALIA).Prin decretul de acordare a citadinantei mi s-a acordat ... (vezi toată discuția)
Netranscriere căsătorie-divorț în românia sasenac sasenac cetățenie română-căsătorită-divorțata in italia, cu cetățean italian! Ulterior, am căpătat cetățenie italiană, păstrând și cetățenia ... (vezi toată discuția)