avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... la ce varsta pot depune cererea de pensionare ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

la ce varsta pot depune cererea de pensionare ?

Buna ziua
Am lucrat in intre anii 1984-2001 in categoria II-a de munca, din anul 2004 nu mai lucrez, dar de 5 ani platesc cotizatia de pensie. As dori sa stiu la ce varsta imi pot depune cererea de pensionare?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:14, 30 Mai 2012
Precizati:Sexul;luna si anul nasterii;numarul anilor completi de grupa(16 sau 17)si procentul.
Carp Mircea a scris:

Precizati:Sexul;luna si anul nasterii;numarul anilor completi de grupa(16 sau 17)si procentul.

Sunt nascuta 11 mai 1962, anii completati17, minim.
Daca cei 17 ani sunt in procent de 100%:
-Aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 4 ani si 3 luni(3 luni la 1 an).
-Aduc o reducere a varstei standard de pensionare de 3 ani si 6 luni,daca indepliniti conditia de stagiu de 32 de ani si 8 luni.
La acest moment aveti un stagiu de 17 ani + 4 ani si 3 luni + 5 ani = 26 de ani si 3 luni.
Asadar limita de varsta la 62 de ani si 3 luni,sau la 58 de ani si 9 luni,daca indepliniti conditia de stagiu de 32 de ani si 8 luni.
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 57 de ani si 3 luni.Pentru pensie anticipata fara penalizare conditia de stagiu este de 40 de ani si 8 luni(fara stagiu asimilat).Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala cu penalizare este de 32 de ani si 8 luni(fara stagiu asimilat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala oncescu1962 oncescu1962 Buna ziua, Ma numesc Oncescu Lenuta , m-am nascut la data de 12.05.1962, am lucrat la CFR CALATORI in perioada 1980-2003 si am stagiul de cotizare 32 ani din ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare IRLUBUCURESTI IRLUBUCURESTI Buna ziua O femeie nascuta in 1966, februarie. cu 10 ani de munca grupa I si 13 ani de grupa II cand iese legal la pensie? Lucreaza din 1984. Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata vanatorul vanatorul Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cand ma pot pensiona anticipat daca sunt nascuta in septembrie 1962 si am o vechime in munca de 36 ani si 4 luni, din care 8 ... (vezi toată discuția)