avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... IMPARTIREA CASEI DUPA DECESUL TATALUI. CAT ESTE COTA ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

IMPARTIREA CASEI DUPA DECESUL TATALUI. CAT ESTE COTA PARTE A COPIILOR?

Buna ziua
sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si traieste mama.

Mul;tumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters274581 , utilizator 12:16, 18 Aprilie 2013
Ba da, cota de mostenire ramane aceeasi, inca conteaza ce intra in masa succesorala, una e sa intre in masa succesorala toata casa si alta, jumatate. Fata asta a intrebat, cat din casa va mosteni.
cotele succesorale sunt:
1/4 pentru sotia supravietuitoare
3/4 pentru cei doi copii (impartit la numarul lor = 3/8 fiecare).

Cotele succesorale sunt aceleasi indiferent de continutul masei succesorale.

Dar, daca dorim sa vedem cat are fiecare dintr-un anume bun, trebuie sa observam daca in mostenire intra bunul intreg sau numai o parte din el.
In speta, in succesiune intra doar JUMATATE din dreptul de proprietate asupra casei (doar partea defunctului, pentru ca cealalta jumatate apartine deja mamei ...de pe vreme cand a cumparat-o)

Restul e matematica.

Mama are 10/16 din casa (jumatatea ei, prin cumparare + o patrime din jumatate, mostenire de la defunct)
Copiii au fiecare cate 3/16 (3/8 din jumatate, mostenire de la defunct).
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
romascanu, moderator
Buna ziua! va rog mult sa -mi spuneti ,daca am o casa si un apartament bun propriu (sunt casatorita) pot sa donez cu scutire raport fiicei mele casa ? casa are o valoare de 140.000 lei iar apartamentul 85.000 lei. Cat am dreptul sa donez ca sa nu depasesc limita sotului supravietuitor sa nu poata fi atacata donatia dupa decesul meu? Sotul trebuie sa fie de acord si sa semneze la notar contractul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! situatia sta astfel: o familie de 4 membrii: 2 parinti, ... Danniela94 Danniela94 Buna ziua! Situatia sta astfel: o familie de 4 membrii: 2 parinti, o fata ( a mamei din alta casatorie, dar crescuta de tatal actual de la varsta de trei ani) ... (vezi toată discuția)
Mostenire valentinbunea valentinbunea Mama a mostenit de la parinti un teren si a decedat intre timp. Suntem 4 frati si tata. Doresc sa stiu cum se imparte aceasta mostenire intre noi fratii si ... (vezi toată discuția)