avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Situatia sta astfel: o familie de 4 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Situatia sta astfel: o familie de 4 membrii: 2 parinti, ...

Buna ziua! Situatia sta astfel: o familie de 4 membrii: 2 parinti, o fata ( a mamei din alta casatorie, dar crescuta de tatal actual de la varsta de trei ani) si un baiat (rezultat din casatoria celor doi). Ambii copii sunt majori peste 26 de ani. Mama moare. Cat ii revine fiecaruia la succesiune? Am tot auzit/citit diferite lucruri si nu stiu ce e corect.

Alta intrebare: tatal poate evacua un copil major din casa, chiar daca s-a facut sau nu succesiunea?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:23, 3 Septembrie 2022
Soțul 1/4.
Copiii 3/4.
Din partea mamei sau din intreg?

raluk0207 a scris:

Soțul 1/4.
Copiii 3/4.

Din ce avea mama la data decesului.
Ce avea mama, 1/2 sau intreg? Dvs știti daca bunurile erau comune cu sotul sau proprii.
Daca bunurile sunt comune, doar jumătate intra in masa succesorala si se imparte cf cotelor de mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2022
gi-jane2, moderator
Amandoi erau pe toate bunurile, deci ar fi 1/2, sa inteleg, care se imparte la cei in viata.

Multumesc!

gi-jane2 a scris:

Din ce avea mama la data decesului.
Ce avea mama, 1/2 sau intreg? Dvs știti daca bunurile erau comune cu sotul sau proprii.
Daca bunurile sunt comune, doar jumătate intra in masa succesorala si se imparte cf cotelor de mai sus.

Cotele succesorale sunt:
1/4 soțul supraviețuitor
3/4 copiii defunctei (doi)

Din ce? Din moștenire. Adică din ceea ce avea defuncta (1/2) iar nu și din ceea ce are (și păstrează) soțul ei viu și neîntropat încă.

Deci, din bunurile comune, soțul păstrează jumătate și moștenește o pătrime din cealaltă jumătate (a defunctei). În final el va avea 5/8 din bunurile comune. Restul de 3/8 aparține copiilor defunctei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)
Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)
Mostenire elenam23 elenam23 In urma decesului mamei mele, tatăl meu a primit 75% din moștenire, iar eu restul de 25%. El a decis sa îmi cedeze 25%, astfel încât sa avem fiecare câte ... (vezi toată discuția)