avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Am fost amendat de instanta...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Am fost amendat de instanta...

Scuze daca pare un subiect banal dar e prima mea amenda luata vreodata... :)
Din diferite motive (eram trotil) nu am ajuns azi la instanta in timp util (era vreo 11 a.m.) si m-au amendat ca la cauze penale nu am voie sa lipsesc... problema e ca eu doar am redactat o cerere de liberare provizorie fara sa fiu imputernicit ptr. asta si imi invoca judecatorul ca trebuia sa o si sustin... e corecta sentinta?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:35, 20 Decembrie 2008
Corelativ drepturilor pe care le are aparatorul in procesul penal, legea instituie numeroase obligatii impuse de continutul profesiei de avocat, precum si de continutul obligatiilor prevazute in art. 172, c.pr.pen.
De ex, obligatia aparatorului de a se prezenta in fatza organelor de urmarire penala si a instantelor judecatoresti la toate termenele stabilite si de a uza doar de mijloacele legale, in vederea exercitarii dreptului la aparare.
In ipoteza neindeplinirii obligatiei aparatorului de prezentare la termenele stabilite in fata autoritatii judiciare in caz de asistenta juridica obligatorie, acesta poate fi sanctionat cu amenda judiciara, pentru ca fapta constituie abatere, in conditiile prevazute de art. 198, c.pr.pen.

Cf sublinierii as incerca sa anulez amenda. Dar, cine stie cum se mai interpreteaza aceste dispozitii.
Totusi, avand in vedere ca av din oficiu se regaseste in cauzele unde e obligatorie apararea asigurata de avocat...

Art. 198 pct (3) Lipsa nejustificata a aparatorului ales sau desemnat din oficiu fara a asigura substituirea, in conditiile legii, ori inlocuirea sau refuzul acestuia de a asigura apararea se sanctioneaza cu amenda judiciara
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
trope_doi, utilizator
Stiu asta... dar eram din oficiu pentru fond nu pentru o cerere conexa ce nu are nici o legatura cu fondul... cererea de liberare provizorie din starea de arest stiu ca trebuie sustinuta de un avocat numit expres ptr. asta din oficiu si nu eram numit eu (de fapt nu era numit nimeni) si eu am fost amendat pe temeiul ca eu am redactat cererea... eu stiu ca dupa inregistrarea la registratura a cererii "redactarea" inceteaza si de acolo vorbim de asistare si reprezentare care se face in baza unei delegatii de oficiu sau in baza unei imputerniciri avocatiale exprese...
othellox a scris:

Scuze daca pare un subiect banal dar e prima mea amenda luata vreodata... :)
Din diferite motive (eram trotil) nu am ajuns azi la instanta in timp util (era vreo 11 a.m.) si m-au amendat ca la cauze penale nu am voie sa lipsesc... problema e ca eu doar am redactat o cerere de liberare provizorie fara sa fiu imputernicit ptr. asta si imi invoca judecatorul ca trebuia sa o si sustin... e corecta sentinta?

Se poate intampla oricui daca incepe sa-si sarbatoreasca ziua de nastere din timp, temeinic si aplicat! La multi ani! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcarea dreptului la aparare marian costea marian costea buna ziua.am, primit amenda administrativa de la procuror.partea vatamata a facur plangere.la judecata,judecatorul ma intreaba:``aveti alte credreri?``eu ii ... (vezi toată discuția)
Art.198 AncaCretu AncaCretu Ce prevede art.198 din C.Pr.Pen / legea nr.61 / 1991 ? (vezi toată discuția)
Art.198cpp cata75 cata75 am un srl din2007 si am primit o citatie de la politie\" in calitate de faptuitor.ce poate insemna asta.daca poate sa-mi zica si mie cineva.va multumesc ... (vezi toată discuția)