avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura judecarii in recurs - depunere intampinare, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura judecarii in recurs - depunere intampinare, propunere probe

Buna ziua.

Sunt intr-un proces pentru stabilire program vizitare minor, urmeaza sa se judece recursul, primul termen este in iunie.

Am depus intampinare+inscrisuri conform obligatiei legale.

Mama copilului incearca prin orice motode sa tergiverseze acest proces inca de cand a inceput (2010), probabil ca si acum va incerca la fel, sa mai obtina un termen si in recurs, si cum vine in curand vacanta, probabil ca termenul va fi in septembrie.

Doresc sa va intreb, ce exceptii poate invoca ea la primul termen si eventual daca se pot combate in vreun fel (ex. lipsa aparare).
Poate sa ceara sa i se dea termen sa isi formuleze o aparare vis-a-vis de intampinarea depusa de mine (in ipoteza ca nu a luat la cunostinta de aceasta intampinare)?
Poate sa solicite sa i se aprobe proba cu inscrisuri, desi in cererea de recurs nu a atasat niciun inscris pana acum, pe care sa se poata baza? Ma pot opune unei astfel de cereri motivand ca putea sa prezinte inscrisurile pe care se poate baza atunci cand a depus cererea de recurs?

Daca sunt suficiente probe la dosar, instanta poate lua o decizie finala inca de la acest termen, sau care este procedura?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters253938 , utilizator 20:13, 30 Mai 2012
- la primul termen de judecata, daca recurenta solicita, instanta ii poate acorda un singur termen in vederea angajarii unui aparator...sau pentru a lua la cunostinta de intampinarea depusa daca aceasta nu i-a fost comunicata in termen legal

- inscrisurile le poate depune si la termenul in care solicita administrarea probei cu inscrisuri, daca instanta le incuviinteaza, iar dumneavoastra aveti posibilitatea sa solicitati amanarea sau lasarea cauzei la a doua strigare pentru a lua la cunostinta de aceste inscrisuri
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat
Va multumesc pentru precizari.
V-as mai intreba ceva totusi:

1. Care este termenul legal in care trebuie sa i se comunice intampinarea? Eu am depus astazi intampinarea la Curtea de Apel Bucuresti, din experienta dumneavoastra, credeti ca i se va comunica in termen? Termenul de recurs este 7 iunie.

2. In cererea de recurs recurenta a scris ca "intelege sa se foloseasca de proba cu inscrisuri". Asta inseamna ca le-a solicitat? Daca i se accepta aceasta solicitare la primul termen, nu trebuie sa le si prezinte cu ocazia acestei infatisari (eventual la a doua strigare)? Incerc sa aflu daca pot determina instanta sa ia decizia finala cu ocazia acestui termen si sa nu mai lungim acest proces.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
lonita, utilizator
Pentru comunicarea intampinarii nu este un termen expres; doar pentru depunerea acesteia - cu cel putin 5 zile inainte de termen.
Din experienta va spun ca intampinarea va ajunge la dosar in ziua termenului sau aproape de aceasta zi. Nu cred ca se i va comunica din timp recurentei, ci ii va fi inmanata la termen.
Inscrisurile trebuie sa le prezinte la termen daca nu le-a anexat cererii de recurs.
Daca recurenta solicita un alt termen pentru depunerea inscrisurilor puteti sa va opuneti invocand faptul ca incearca sa tergiverseze cauza. Dar, art. 305 C. proc. civ. permite depunerea inscrisurilor pana la inchiderea dezbaterilor (adica pana la momentul cand se da cuvantul pe fond.)
Oricum, este bine sa va opuneti amanarii nejustificate, dar instanta va hotari daca se poate sau nu ramane pe fond.
Succes!
Cauza se va amana cu certitudine, motivul fiind tocmai intampinarea depusa. orice parte care sta in fata instantei va solicita un nou termen invocand comunicarea, cat si studierea intampinarii depuse de partea adversa.
Referitor la depunerea intampinarii, chiar daca legea obliga depunerea acesteia cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata, partile, de regula prin avocatii lor, depun aceasta intampinare chiar in ziua judecarii cauzei, contrar legii, iar instanta nu face altceva decat sa tolereze acest lucru. Partea interesata poate in acest caz sa solicite presedintelui de complet, sa nu ia act de intampinarea depusa, ci sa o incadreze ca si concluzii scrise (eventualele exceptii facute, nemaiputand avea efect legal).
Totusi, se poate solicita instantei ca partea adversa sa astepte o a doua strigare, timp in care ar avea timp suficient sa studieze intampinarea, lucru care de regula nu se prea intampla prin instantele romanesti. Nimanui nu-i convine sa studieze intampinarea "pe loc", pentru ca e pus in fata faptului implinit si nu isi poate face apararea asa cum ar trebui.
In acest caz, se va da un nou termen de judecata, care ar fi in jurul datei de 10 semptembrie 2012.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
ContSters253938, utilizator
Am inteles acest aspect, va multumesc.

Inteleg ca in cazul in care partea adversa cere amanare pentru studierea intampinarii si pregatirea apararii (cu siguranta ca asta va fi motivul), se mai poate ramane pe fond chiar la acel termen doar daca partile se inteleg in aceasta privinta si sa solicite sa amanarea pentru a doua strigare.
In aceasta situatie, cum si cand aflu daca s-au incuviintat de catre instanta proba cu inscrisuri (de ambele parti). Daca deja s-a dat cuvantul pe fondul cauzei, nu inseamna ca inscrisurile ar fi trebuit depuse deja la dosar pana atunci?

Sau ma trezesc pe 10 septembrie (in ideea ca se amana pt studierea intampinarii la primul termen), ca abia atunci instanta da cuvantul pe fond iar partea adversa cere sa i se admita proba cu inscrisuri, si astfel mai obtine o amanare?

Alte discuții în legătură

Intampinare sau concluzii? nitmar nitmar am castigat o contestatie la executare impotriva AFP. Sentinta a fost comunicata in august 2010, AFP a depus cerere de recurs in termen,dar nu l-a motivat nici ... (vezi toată discuția)
Recurs marianelena marianelena Buna ziua.Sunt la a doua infatisare in recurs ,la termenul precedent soc.atrimes adresa de angajare aparator. Judecatorul imi daduse cuvantul pe fond pana sa ... (vezi toată discuția)
Tardivitatea depunerii intampinarii adriana.chiritescu adriana.chiritescu Buna seara, Se face recurs in termen legal la o hotarare al Tribunalului Muncii castigat atat pe fond cat si pe cauza.instanta ... (vezi toată discuția)