avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... In ce termen se poate solicita preschimbarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

In ce termen se poate solicita preschimbarea termenului de judecata intr-un proces penal?

(in cat timp de la luarea la cunostinta a termenului fixat)
Cel mai recent răspuns: aiai , utilizator 13:51, 31 Mai 2012
În art. 291alin 3 indice 1 C pr. pen nu se prevede un astfel de termen, în care să se introducă o cerere de preschimbare.
Care ar fi motivul pt care aţi solicita preschimbare termenului acordat?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
Francisc Gerber, Avocat
Din textul de mai jos reiese că preschimbarea ar putea fi cerută până la primul termen de judecată , altfel , dacă nu s-a făcut cerere până atunci , şedinţa se va ţine la termenul fixat .

Art. 291 alin 3 indice 3 : “Completul învestit cu judecarea unei cauze penale poate, din oficiu sau la cererea părţilor, să preschimbe primul termen sau termenul luat în cunoştinţă cu respectarea principiului continuităţii completului în situaţia în care din motive obiective instanţa nu îşi poate desfăşura activitatea de judecată la termenul fixat ori în vederea soluţionării cu celeritate a cauzei. Preschimbarea termenului se dispune prin rezoluţia judecătorului, în camera de consiliu şi fără citarea părţilor. Părţile vor fi citate de îndată pentru noul termen fixat.”
Termenul acordat de instanta (la cererea partii adverse "ca sa studieze dosarul") este prea lung.


Editat de moderator simonette12-am rugamintea sa nu mai citati mesajul la care va referiti in intregime pe aceeasi pagina (pct.2.6 din Regulament)
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
In cererea de preschimbare, trebuie neaparat sa motivez?
Daca da, motivul ca este prea departe termenul fixat , iar faptele s-au petrecut in urma cu 1 an jumatate si deja a trecut f.mult timp de atunci,
E OK?



Editat de moderator simonette12- am rugamintea sa nu mai citati in intregime pe aceeasi pagina mesajul la care va referiti si sa nu mai editati mesaje consecutive la interval de 10 min. , in conditiile in care aveti posibilitatea sa editati mesajul postat in 30 de minute de la publicare ( pct.2.6 si 2.9 din Regulament)
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
De principiu termenele se acordă la interval de 4-6 săptămâni, pentru a se păstra continuitatea completului de judecată și pentru a se realiza procedura de citare cu părțile implicate, care nu au termen în cunoștință.
Deasemenea dosarul va mai sta la grefier pentru a se redacta încheierea de ședință cam 3-5 zile până să fie transmis în arhivă unde părțile au posibilitatea să-l studieze.
Cu o săptămână înaintea termenului de judecată dosarul este luat din arhivă de către grefier pentru pregătirea ședinței, studiul de către judecător, etc.
Din această cauză părțile au la dispoziție un interval mai mic pentru a studia dosarul.
Nu cred că s-a acordat un termen mai indelungat de 6 săptămâni..
Date fiind cele menționate nu cred că demersul de a obține un termen mai scurt are șanse de reușită.

Alte discuții în legătură

Se poate formula o plangere penala impotriva amantei sotului meu? elisabeta_46 elisabeta_46 se poate face plangere impotriv amantei pt destramarea familiei si ce implica asta si unde se face (vezi toată discuția)
Caut urgent avocat care sa ma scape de contractele de telefonie Roman85 Roman85 Doresc sa reziliez contractele de telefonie pe care le am. Cum procedez in asa fel incat sa nu mai platesc nimic, ci sa platesc doar facturile pe ce am ... (vezi toată discuția)
Judecata in fata curtii de apel irinusha_cristea irinusha_cristea daca inculaptul face apel, la cat timp dupa ar putea fi prima sedinta la curtea de apel?o luna /doua sau variaza (vezi toată discuția)