avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu angajatorul

Buna seara!

Am si eu o problema cu angajatorul. Daca se poate, as dori sfatul dumneavoastra!

- in data de 19.03.2012, am depus cererea de demisie, cu acordul partilor (eu lucrand in Germania, pentru o firma din Romania), iar cateva zile mai tarziu am primit ca raspuns cererea de demisie pe care scria: "nu suntem de acord! nu cunoastem "motivele personale", iar societatea a investit in pregatirea angajatului si stabilirea lui la locul de munca din Germania. Rog legatura cu angajatul spre a gasi solutii amiabile, in caz contrar il vom considera in concediu fara plata pana la 15.04.2012", semnata de administratorul societatii.

Mentionez ca in urma acestui raspuns:
- am luat legatura cu societatea si mi-au spus sa refac cerea de demisie, cu o alta data (nu am putut reface cererea, neavand acces la internet, imprimanta...);
- la doua luni de la depunerea demisiei (prima demisie si unica), am primit o convocare oficiala la sediul firmei pentru efectuarea cercetarii mele din cauza lipsei nemotivate de la serviciu (incepand cu data de 19.03.2012) conform art. 251 din Codul Muncii;

De asemenea, tin sa va mentionez ca:
- referitor la cheltuielile suportate de angajator pentru instruirea mea, toate acestea au fost ulterior retinute din salariu;
- referitor la convocare, nu ma pot prezenta din motive personale.

Ce se poate intampla si cum pot actiona?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:11, 1 Iunie 2012
Nu se va intampla nimic grav.
Angajatorul va inceta contractul individual de munca al dvs. pentru absente nemotivate.

Demisia este actul dvs. de vointa si nu poate fi "cu acordul partilor". Va dau articolul din Codul muncii referitor la demisie.


ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
ana-cer, moderator
Va multumesc din suflet pt raspunsul dvs!
Am uitat sa specific faptul ca cererea de demisie mi-a fost inregistrata in momentul depunerii ei (19.03.2012), iar celelalte probleme au aparut ulterior inregistrarii acesteia. Montionez, de asemenea, ca drepturile salariale care imi revenea pentru perioada 1.03.2012-19.03.2012 nici pana in momentul de fata nu au fost onorate...

Imi poate afecta in vreun fel inchierea contractului de munca pe motivul neprezentarii?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
elena_ina, utilizator
elena_ina a scris:

......
Imi poate afecta in vreun fel inchierea contractului de munca pe motivul neprezentarii?



Depinde de mentalitatea viitorului angajator .. in rest, trebuie sa conteze competenta dvs de a indeplini corespunzator atributiile de serviciu specificate in fisa postului..
Dupa inregistrarea cererii de demisie, intra in vigoare preavizul specificat in contractul dvs. de munca, de obicei 20 de zile lucratoare, in care aveati obligatia sa munciti inca pentru firma. Banuiesc ca nu v-ati prezentat la lucru in aceasta perioada, de aceea angajatorul v-a considerat absent nemotivat si a declansat procedura de cercetare disciplinara, dupa care va inceta contractul dvs. de munca pentru abatere disciplinara.
Acest mod de incetare a CIM ramane inregistrat la ITM, in registrul general de evidenta a salariatilor si poate fi considerat ca "o bulina neagra" pentru dvs. la un viitor angajator care e posibil sa va solicite prezentarea situatiei contractelor dvs. de munca anterioare, eliberata de catre ITM.
Drepturile salariale restante ar trebui sa va fie platite, in caz contrar puteti sa reclamati la ITM si sa actionati angajatorul in judecata.

ana_cer a scris:

.... un viitor angajator care e posibil sa va solicite prezentarea situatiei contractelor dvs. de munca anterioare, eliberata de catre ITM.
.....



De unde ati dedus asa ceva? ... nicin in sectorul bugetar si nici in cel privat nu am auzit de asa ceva ...

Art.29 (4) C.mun.: Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

Alte discuții în legătură

Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)
Ce pot face in caz de seful nu imi accepta demisia si ma obliga cu amenintari sa raman la munca Alisa29 Alisa29 Buna ziua. Am o problema cu locul de munca,mi.am dat demisia pe 1 aprilie (din motive atat personale cat si medicale)si sefu meu nu mi.a acceptat nimic ci a ... (vezi toată discuția)
Neefectuarea preavizului n06d n06d Ce se poate intampla daca plec imediat dupa demisie, fara sa efectuez preavizul? (vezi toată discuția)