avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu angajatorul

Buna seara!

Am si eu o problema cu angajatorul. Daca se poate, as dori sfatul dumneavoastra!

- in data de 19.03.2012, am depus cererea de demisie, cu acordul partilor (eu lucrand in Germania, pentru o firma din Romania), iar cateva zile mai tarziu am primit ca raspuns cererea de demisie pe care scria: "nu suntem de acord! nu cunoastem "motivele personale", iar societatea a investit in pregatirea angajatului si stabilirea lui la locul de munca din Germania. Rog legatura cu angajatul spre a gasi solutii amiabile, in caz contrar il vom considera in concediu fara plata pana la 15.04.2012", semnata de administratorul societatii.

Mentionez ca in urma acestui raspuns:
- am luat legatura cu societatea si mi-au spus sa refac cerea de demisie, cu o alta data (nu am putut reface cererea, neavand acces la internet, imprimanta...);
- la doua luni de la depunerea demisiei (prima demisie si unica), am primit o convocare oficiala la sediul firmei pentru efectuarea cercetarii mele din cauza lipsei nemotivate de la serviciu (incepand cu data de 19.03.2012) conform art. 251 din Codul Muncii;

De asemenea, tin sa va mentionez ca:
- referitor la cheltuielile suportate de angajator pentru instruirea mea, toate acestea au fost ulterior retinute din salariu;
- referitor la convocare, nu ma pot prezenta din motive personale.

Ce se poate intampla si cum pot actiona?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:11, 1 Iunie 2012
freeelis:


Ma gandeam la angajarea unei persoane care nu a avut niciodata carnet de munca, dar a lucrat deja la un angajator sau mai multi, iar la locul nou de munca se acorda spor de vechime in munca sau alte beneficii raportate la aceasta, conform CCM. Atunci cum dovedeste noul angajat cati ani de munca are, ca sa nu piarda acele beneficii?
Daca nu are adeverinte de la toti angajatorii anteriori, nu e mai simplu pentru el sa ceara o situatie centralizata de la ITM, despre toate perioadele sale de munca? Eu una asa as face.

Si va rog sa luati in seama ca am scris "e posibil sa va solicite...", cu referire la cazul de mai sus.
Daca este sa rastalmacim cuvintele , atunci va iesi un haos pe acest topic ... dvs v-ati referit la contracte si nu la vechimea in munca ..notiuni total diferite.

ITM-ul nu da informatii tertelor persoane decat instanteleo judecatoresti , parchetului , politiei si executorlor judecatoresti.. angajatorii nu pot obtine informatii despre viitorii lor angajati decat in conditiile prevazite de art.29 alin.4 C.mun.
Nu rastalmacesc nimic, am scris tintit la obiect.
La firma unde lucrez se acorda spor de vechime in munca. Daca angajez o persoana care a inceput munca de prin 2006-2007, aceasta e posibil sa nu aiba carnet de munca. (am eu cativa angajati in aceasta situatie, intrucat nu am gasit carnete de cumparat la ITM).
Angajatul are dreptul (nu eu sau angajatorul meu!) sa ceara de la ITM situatia sa personala, care o poate aduce la firma drept dovada ca are ceva vechime, pentru a-si primi sporul de vechime majorat conform CCM. E dreptul lui si daca il intereseaza, aduce el singur acea adeverinta referitoare la contractele sale de munca, dupa care pot eu sa calculez vechimea lui in munca.

Nu am spus ca vechimea e totuna cu contractele de munca. Nu am spus ca cere firma de la ITM date despre angajat. Dvs. rastalmaciti.
Eu nu am rastalmacit nimic si nici nu am afirmat ceea ce dvs sutineti ... va citez din ce ati scris dvs :
un viitor angajator care e posibil sa va solicite prezentarea situatiei contractelor dvs. de munca anterioare, eliberata de catre ITM.
.. la acest aspect m-am referit ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)
Ce pot face in caz de seful nu imi accepta demisia si ma obliga cu amenintari sa raman la munca Alisa29 Alisa29 Buna ziua. Am o problema cu locul de munca,mi.am dat demisia pe 1 aprilie (din motive atat personale cat si medicale)si sefu meu nu mi.a acceptat nimic ci a ... (vezi toată discuția)
Neefectuarea preavizului n06d n06d Ce se poate intampla daca plec imediat dupa demisie, fara sa efectuez preavizul? (vezi toată discuția)