avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Comisie rogatorie art132 cpp, rog interpretare!!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Comisie rogatorie art132 cpp, rog interpretare!!!

In cadrul comisiei rogatorii se poate audia invinuitul, respectiv aducere La cunoștință a invinuirii?? In art 132 se face mentiune doar de martor, cfl, ridicare de obiecte sau efect oricărui alt act procedural !! Se încadrează aici si audiere invinuitului?? Explicatiee.. Multumesc
Cel mai recent răspuns: jemartin , utilizator 06:38, 2 Iunie 2012
Nu , acultarea învinuitului sau inculpatului nu poate face obiectul comisiei rogatorii. Aceasta pentru că procedura de ascultare acestor persoane , constituie o modalitate de exercitare a dreptului la apărare, care, dacă ar fi efectuată pe calea unei comisii rogatorii, dreptul la apărare ar fi încălcat.
buna,
va rog sa-mi raspundeti si mie...am o problema in legatura cu o datorie la banca neachitata si mi-a venit de la executor judecatoresc o hotarare cu oprire pe orice intrare de cont din banci.
vreau sa va intreb,am de primit bani prin westernunion din strainanate si daca merg sa-i ridic din banca...exista riscul sa imi fie opriti?
va multumesc.

Care-i baza legală pt cele afirmate de Dvs?? Dreptul La apărare este respectat tocmai prin aducerea La cunoștință a Inv si dr La apărare?? De ce ar fi încălcat ? Rog răspuns
De pildă, o asemenea situaţie poate interveni atunci când, cu ocazia efectuarii comisiei rogatorii sunt încalcate dispoziţiile relative la asistarea invinuitului de catre apărător,când aceasta este obligatorie, conform legii.
Textul art. 132, alin 1, enumeră care sunt actele ce pot fi efectuate prin comisie rogatorie. Acestea sunt acte procedurale. Iar în alin . 2 al art. 132 se precizează ce nu este permis să se efectueze prin comisie rogatorie, respectiv o serie de acte şi masuri procesuale .
Ascultarea învinuitului şi inculpalui, ca act procedural , trebuie să se facă doar de organul de up sau de instanţa de judecată care soluţionează cauza. Doctrinari precum Ion Neagu, G. Antoniu, susţin acest aspect .
Deşi textul pare lacunar, doctrina, practica şi literatura juridică penală opinează în acest sens, pe care îl susţin.




Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
...fapta a fost savarsita in Romania sau in afara granitelor?
Actul procedural include si audierea invinuitului/inculpatului deoarece activitatea de audiere nu priveste un drept al acestuia. Comisia rogatorie trebuie sa respecte aceleasi rigori, adica dreptul la tacere si dreptul la aparare printre altele. Art 74 CPP permite organelor de UP si Instantei sa asculte invinuitul sau inculpatul acolo unde se afla. Daca nu ar putea care ar mai fi rostul comisiei??? Retinerea, arestarea, incepera UP, punerea in miscare a actiunii penale, apartine organului competent, acestea fiind acte procesuale.
Pentru un raspuns cat mai precis detaliati cauza!

Alte discuții în legătură

Comisie rogatorie , se poate face la audierea unui inculpat viorelv viorelv Delegarea se poate face la audierea unui inculpat de către un organ superior (vezi toată discuția)
Comisia rogatorie vldstf vldstf [b]invinuitul [/b]poate fi audiat prin comisie rogatorie pe tipizat? asta in conditiile in care nu a fost audiat nici olograf. este cu privire la art. 215 ... (vezi toată discuția)