Art. 429 Codul civil:
Acţiunea în tăgada paternităţii
(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.
Acestea sunt reglemntările din Noul cod civil privind acţiunea în tăgadas paternită
ţii.
După cum rezultă, acţiunea poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de copil ( prin reptezentantul legal), de pretinsul tată biologic.
În cazul în care mama sau soţul mamei introduc acţiunea, termenul în care pot introduce cererea este de 3 ani de la naşterea copilului pentru mamă, şi de 3 ani pentru soţul mamei, de la data când acesta a cunoscut că este prezumat a fi tatăl copilului, sau de la data la care a cunoscut că prezumţia de paternitate nu este reală.
Dacă acţiunea este demarată de pretinsul tată biologic, acesta poate introduce acţiunea în tot timpul vieţii sale. Dacă acţiunea se introduce de către copil, acţiunea sa, de a semenea, poată fi pornită oricând în timpul vieţii sale.
Dosarul trebuie să cuprindă cerere de chemare în judecatî în dublu exemplar, la care anexaţi copia certificatului de casatorie, copia certificatului de naştere al copilului , copia hotărârii de desfacere a căsatoriei (de declarare a nulitatii sau anularii acesteia etc.), dacă este cazul, chitanţa de plata taxei de timbru . Competenţa să judece cererea aparţine judecătoriei de la domiciliul pârâtului .