avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune in pretentii motivata pe dispozitiile ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune in pretentii motivata pe dispozitiile vechiului Cod civil

Buna, am si eu o intrebare: am inaintat o actiune in pretentii motivata in baza vechiului cod civil, dupa intrarea in vigoare a celui nou. Paratul contesta, ce sa fac? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 20:50, 7 Iunie 2012
Pentru a putea concluziona ce prevederi sunt aplicabile, ale vechiului sau ale noului cod civil, trebuie sa dati mai multe detalii privind natura pretentiilor dumneavoastra, momentul in care s-au nascut, etc.
Daca pretentiile decurg dintr-un contract incheiat inainte de 1 oct.2011 se aplica prevederile vechiul cod civil.
Aceeasi este situatia si daca pretentiile provin dintr-un fapt juridic ilicit intamplat inaintea datei de 1 oct.2011.
Sunt relatii comerciale, facturi de marfa emise inainte de intrarea noului cod civil in vigoare, actiunea in pretentii, in schimb, este depusa dupa intrarea in vigoare. Multumesc!
Daca este vorba despre un dosar in pretentii nascute in baza unui contract incheiat inainte de 1 oct.2011, se aplica prevederile vechiului cod civil. In cazul in care debitorul contesta, dumneavoastra va puteti apara invocand art. 6 alin. 2 din noul cod civil:
(2) Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.
In cazul dvs se aplica prevederile vechiului cod civil, mai exact codul comercial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se aplica noul cod contractelor de inchiriere semnate inainte? eugen82 eugen82 Daca un contract de inchiriere a fost semnat inainte de 1.oct.2010, se aplica sau nu acestui contract articolele din noul cod civil privind inchirierea? Ma ... (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi raspundeti referitor la prescriptia actiunii revocatorii ContSters268832 ContSters268832 Buna, ma confrunt cu o speta a carei solutionare din partea instantei m-a lasat perplex, considerent pentru care va rog sa ma luminati daca va sta in putere. ... (vezi toată discuția)
Cod civil vechi sau cod civil nou catalinro2008 catalinro2008 buna ziua ! am o intrebare si va rog daca se poate astept un raspuns. Am 3 credite contractate in anul 2007 ultimul , si doresc sa stiu daca se aplica codul ... (vezi toată discuția)