avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... angajati pe PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

angajati pe PFA

se pot face angajări pe PFA sau doar pe Intreprindere individuala, daca da câți?
Cel mai recent răspuns: busubianca , utilizator 10:15, 1 Iunie 2012
Se pot face angajari, numarul acestora nu este limitat
Se pot face cate angajari doriti la pfa si la I.I. Tratamentul fiscal e acelasi.

Potrivit art. 4 lit. a) din OUG 44/2008, persoanele fizice pot desfăşura activităţi economice individual şi independent, ca persoane fizice autorizate.

PFA nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează, conform art. 16, chiar dacă această colaborare este exclusivă.

Art. 16 spune că, pentru exercitarea activităţii pentru care a fost autorizată, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, întreprinzători persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic.


Un PFA poate avea angajati si poate incheia contracte de munca, exact ca orice firma.

Poblema este insa ca, atunci cand functioneaza ca o firma, un PFA are aceleasi obligatii ca o firma. Iar in cazul angajarii de personal acest lucru inseamna:

- Redactarea si completarea contractelor individuale de munca (CIM).
- Inregistrarea CIM la Inspectoratul Teritorial de Munca.
- Depunerea declaratiei unice 112 (obligatie intrata in vigoare in ianuarie 2011 pentru toti angajatorii din Romania).
- Plata contributiilor, atat pentru dvs., cat si pentru angajati (sanatate, pensie, somaj, concedii medicale, asigurari accidente de munca si boli profesionale, fondul de garantare a creantelor salariale etc.).
Va multumesc foarte mult. O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ca intreprindere individuala e obligatoriu sa am angajati? koho83 koho83 buna ziua de curand mi-am infiintat o intreprindere individuala si am o nedumerire.trebuie sa ai neaparat un angajat sau se poate si fara?multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Pfa poate angaja ? Florin-E Florin-E 1. P.F.A cu obiect de activitate vanzare cu amanuntul intr-un magazin (cod CAEN I4762) , poate angaja un vanzator ? in baza carui act normativ ? (vezi toată discuția)
Pfa poate avea angajati? cercetasa cercetasa sotul meu are un pfa pe un contract de inchiriere spatiu la un vecin in curtea lui, avand un atelier de termopane as vrea sa deschidem un swourum intr o ... (vezi toată discuția)