avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare cumparare apartament prin Prima ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare cumparare apartament prin Prima Casa

In data de 19.04.2012 am incheiat la notariat un antecontract pentru cumpararea
unui apartament prin Programul "Prima Casa" si am achitat vanzatorului avansul de 5% din pretul apartamentului. In antecontract am specificat data de 18.06.2012 ca data limita pentru incheierea contractului final de vanzare cumparare, pentru a avea timp sa obtinem aprobarile de la banca si de la Fond. Pentru completarea dosarului si la cererea bancii am solicitat vanzatorului un extras de carte funciara de informare. Atunci s-a constatat ca acest apartament are sarcini inscrise in cartea funciara (poprire pe salariu pentru neplata unor credite). Ca urmare, nu am mai putut continua formalitatile de obtinere a unui credit prin Programul Prima Casa pentru cumpararea acestui apartament si a trebuit sa cautam altul. Intrebarea mea este: daca pana pe 18.06.2012 vanzatorul isi achita datoriile si pot sterge sarcinile din cartea funciara, el poate pretinde ca ne-am razgandit noi si astfel sa nu mai putem recupera avansul achitat?
Mentionez ca la incheierea antecontractului el a declarat ca apartamentul este liber de sarcini (declaratie falsa), iar noi avem comunicare scrisa de la banca ca nu putem obtine creditul pentru cumpararea acelui apartament deoarece figureaza cu sarcini.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 11:59, 2 Iulie 2012
Situatia este delicata.
Va sfatuiesc sa actionati pana la data de 18.06.2012.
Trimiteti-i promitentului vanzator o notificare prin care sa-i cereti restituirea avansului, apoi in caz de refuz actionati-l in judecata.
Am trimis vanzatorilor o notificare prin executor judecatoresc prin care le-am cerut sa se prezinte pe data de 17.06.2012 (cu o zi inainte de expirarea termenului din antecontract) la biroul executorului judecatoresc pentru restituirea avansului. Nu s-au prezentat. Greseala noastra a fost ca nu am stiut ca trebuie sa ne mai prezentam si pe data de 18.06.2012 la notar pentru incheierea antecontractului. Am primit notificare din partea vanzatorilor pentru a ne prezenta pe data de 26.06.2012 in vederea incheierii vanzarii cumpararii. Ne vom prezenta la notar. As vrea sa stiu ce trebuie sa fac in continuare pentru a-mi recupera cel putin avansul achitat, deoarece nu pot cumpara un apartament care are sarcini inscrise in cartea funciara.
Mentionez ca aceste sarcini figureaza in cartea funciara a apartamentului si la data de astazi 22.06.2012, in conditiile in care, avocatul lor care ne-a contactat telefonic ne-a spus ca si-au platit datoriile.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Urmatorul pas este actionarea in judecata a promitentilor-vanzatori, pentru rezolutiunea contractului si restituirea avansului.
Problema e ca procesul va dura minim 1 an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare apartament = nefinalizat din cauza vanzatorilor manoliu manoliu Buna ziua, Supun atentiei dvs. urmatoarea speta: In data de 12.04.2011 am semnat un antecontract pentru cumpararea unui apartament in valoare de 60000 euro ... (vezi toată discuția)