avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna seara.am si eu o intrebare referitoare la o succesiune.s a deschis un proces civil la care suntem 3 mostenitori ,2 copii si un parinte supravietuitor.ce parte din succesiune revine fiecaruia,cum trebuie achitata taxa de timbru?succesiunea se refera la un apartament,un teren de cca 1000 mp si un autoturism.taxa de timbru se plateste in functie de cat revine fiecaruia?se pot instraina bunurile pe timpul derularii procesului?
Cel mai recent răspuns: aonicescu , utilizator 10:19, 17 Noiembrie 2019
3%.Nu.
Daca aveti venituri mici puteti solicita scutire taxa timbru.
Intelegem din intrebarea dumneavoastra ca in procedura succesorala notariala partile nu s-au inteles, atat cu privire la cotele legale, cat si cu privire la intinderea masei partajabile.
Sotul supravietuitor este prezumat a fi coproprietar, in cota de 1/2, cu privire la bunurile dobandite in timpul casatoriei. Prin urmare, masa supusa partajarii este cealalta cota de 1/2 la care vin in concurs cei trei mostenitori.
Sotul supravietuitor are o cota de 1/4, iar cei doi copii, impreuna, o cota de 3/4.
Taxa judiciara de timbru se calculeaza proportional cu cota legala detinuta, fiind in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile.
In masura in care se contesta cotele si intinderea masei partajabile, partea care contestata urmeaza a achita diferenta de taxa de timbru corespunzatoare pretentiilor suplimentare.
Nefiind dezbatuta succesiunea, nu se pot instraina bunurile aflate in masa partajabila.
1. Cotele succesorale sunt :
- sotul supravietuitor : 1/4 (2/8)
- copii, câte 3/8 fiecare
2. Taxa judiciara de timbru este in cuantum de 3% din valoarea masei succesorale; se achita de reclamant la Directia de impozite si taxe locale de la domiciliul sau.
3. Bunurile nu se pot instraina doar de unul dintre mostenitori si fara sa existe dovada calitatii de mostenitor (certificat de mostenitor sau hotarare judecatoreasca). daca exista dovada calitatii de mostenitor, insa nu s-a efectuat partajul bunurilor, acestea pot fi instrainate doar de catre cei trei mostenitori impreuna.
sarutmana, am si eu o problema: Am crescut la internat, parintii despartiti ,fiecare are copii, tatal decedat , mama in viata, sunt casatorit, am facut testament in favoarea sotiei.Daca eu mor inaintea mamei , poate avea cineva pretentiii la mostenire in ciuda testamentului, eu neavand copii? Sarutmana multumesc anticipat. Mentionez ca majoritatea bunurilor sunt dobandite dinaintea castoriei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face succesiunea ? ContSters79307 ContSters79307 Tatal prietenei mele a decedat. Au ramas mama si cei 5 copii. 1 ) Cat revine fiecaruia, din mostenire ? 2) Ei vor sa-i lase casa si o bucata de teren de ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea unei succesiuni manuelle manuelle Buna ziua. In urma decesului sotului MT au ramas mostenitori sotia supravietuitoare si 2 copii. Bunurile care fac parte din masa succesorala sunt un apartament ... (vezi toată discuția)
Intrebare ref succesiune GianinaL GianinaL Tatal decedat, de cateva luni, sotia traieste.Nu au copii impreuna.Tatal are un baiat (major ) rezultat din afara casatoriei, pe care l-a recunoscut si ... (vezi toată discuția)