avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare ref Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare ref Succesiune

Tatal decedat, de cateva luni, sotia traieste.Nu au copii impreuna.Tatal are un baiat (major ) rezultat din afara casatoriei, pe care l-a recunoscut si declarat pe certificatul de nastere la momentul respectiv.Acesta a locuit si a fost crescut la bunicii mamei lui.
Se doreste succesiune dupa bunurile tatalui: apartament ( cca 30.000 euro) si o masina.Se pare ca exista un testament facut de tata in favoarea sotiei .Sotia supravietuitoare propune fiului vitreg sa mearga la notar pentru succesiune si ii ofera suma o fixa de 10.000 euro considerata de ea ca fiind partea ce i se cuvine baiatului, motivand ca e singura oferta si ca ea nu vrea sa vanda apartamentul.
Baiatul ar dori sa stie ce solutii are pentru a primi partea sa de mostenire dupa tata, la modul corect, din punct de vedere legal si sa le puna in balanta avand in vedere oferta facuta.
Testamentul isi poate produce efectele daca nu s-a tinut cont si de existenta fiului ? Poate el obtine variante mai ok decat oferta mamei vitrege, daca vor ajunge in instanta?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2019
GianinaL, utilizator
Adresati-va instantei de judecata pentru dezbaterea sucesiunii si partaj. Chiar daca exista un testament in favoarea sotiei, prin lege beneficiati de rezerva succesorala care reprezinta 1/2 din masa succesorala. Consultati un avocat care sa va redacteze cererea de chemare in judecata si care sa va reprezinte in fata instantei.
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Un aspect bun ar fi ca mama il recunoaste pe fiul vitreg ca si mostenitor si incearca sa vina cu propuneri de sulta , deci intelege sensul testamentului.
Va rog sa precizati cat ar fi un cost total orientativ, in procente, pentru dezbatere succesiune in instanta, pentru o masa succesorala de cca 40 mii euro? sunt stabilite clar criterii de impartire a acestor costuri pe fiecare mostenitor ? multumesc

Cheltuielile de judecata constau in: taxa de timbru, onorariul expertului si onorariul avocatului care va va reprezenta in proces, onorariu pe care il veti negocia personal cu acesta.
Taxa timbru este de: 50 lei pentru stabilirea calitatii de mostenitor si 3% din valoarea masei partajabile.
Este simplu sa calculati taxa de timbru, in functie de cota pe care v-am indicat-o.
Cheltuielile de judecata se vor compensa intre parti.

Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea averii dupa deces galaoan galaoan acum 34 ani unchiul meu, care avea un copil a ramas vaduv si apoi s-a recasatorit. Casa in care au locuit unchiul meu si actuala sotie a fost construita cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! johnny1683 johnny1683 VA ROG FRUMOS , INVATATI-MA SI PE MINE CUM SA FAC O CERERE , PENTRU TRIBUNAL IN VEDEREA DEZBATERII UNEI SUCCESIUNI. TATA A DECEDAT IN URMA CU 6 LUNI. ... (vezi toată discuția)
Succesiune - mostenire rrizou rrizou Buna ziua Help!!! Lipsesc din tara de 22 de ani si am parere de lucruri numai ca vizitator. Sint in judecatorie cu fiica de la al doilea soti al mamei ... (vezi toată discuția)