avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere lider de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere lider de sindicat

Buna Ziua. Am si eu o problema ca sa zic asa....poate fi concediat din motive care nu tin de persoana salariatului un lider de sindicat angajat cu carte de munca la o societate care nu ii poate oferi un alt loc de munca si care deja este supusa procedurii reorganizarii judiciare. Dupa parerea mea poate, dar ma contrazice cineva? Mai mult deja au fost concediate nenumarate persoane astfel incat nu cred ca mai exista reprezentativitate la nivelul societatii pentru a se constitui legal un sindicat, asa ca cel care vrea sa fie salariat in continuare este lider peste nimic....ma poate ajuta cineva cu un raspuns legal???
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 15:34, 3 Aprilie 2009

LEGEA nr.54 din 24 ianuarie 2003
sindicatelor
Art. 10. - (1) În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale.


(2) Sunt interzise modificarea şi/sau desfacerea contractelor individuale de muncă, atât ale reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, cât şi ale membrilor acestora, din iniţiativa angajatorului, pentru motive care privesc activitatea sindicală.

Nu i se poate desface CIM,
Cu privire la reprezantivitate aceasta se obtine pe 4 ani si se pierde in urma unei hotarari judecatoresti.

Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Problema mea se complica prin faptul ca actualul lider de sindicat nu este ales, ci pur si simplu a mostenit functia de la fostul lider care a decedat. Cu alte cuvinte,pot concedia un lider care s-a instalat singur? mai mult el a hotarat de unul singur fara acordul membrilor de sindicat sa se transfere prin absorbtie la un alt sindicat national. Nu exista hotarare nu exista nimic, daor el singur si cu secretarul au decis fuziunea prin absorbtie. Mai mult, societatea este in incapacitate de plati, nu are contracte traieste doar din vanzarea de fier vechi nu am locuri de munca disponibile societatea este deja de doi ani in procedura reorganizarii judiciare. In fine poate aceste clarificari vor fi de folos. ce pot face in situatia unui autointitulat lider de sindicat care doar a preluat functia de la vechiul lider care a decedat. la ora actuala sunt in imposibilitatea de a lua o decizie avand in vedere faptul ca persoana in cauza refuza sa imi dovedeasca faptul ca este ales legal lider de sindicat.Mai mult, conform Contractului colectiv de munca de la nivelul societatii inca in vigoare, se pot concedia salariatii prin desfiinatrea locurilor de munca in situatia deschiderii procedurii reorganizarii judiciare, precum este si cazul meu.
Nu poti sa fi lider de sindicat prin "mostenirea " functie, ci doar fiind ales de membri sindicatului.
Corect. Asa consider si eu. De aici dilema mea, cum a reusit domnul cu pricina sa devina peste noapte lider? precizez ca totul se intampla la o societate pe actiuni la punctul de lucru al societatii situat la 300 km departare.Deci, in concluzie daca nu mai sunt membrii cine il alege?
Sa fim seriosi, cade chestia cu " mostenirea", ca sa fie lider trebuie sa existe un proces verbal , un act prin care este recunoscut in functia respectiva. Forma in care a ajuns sa fie numit se poate comenta mult si bine.Asa oricine din societate poate sa spune ca este liderul sindicatului respectiv, daca este recunoscut de sindicalisti si de conducere inseamna ca intr-un fel este ales.La ce sidicate s-a afiliat sau cu ce sindicat a fuzionat nu este treaba angajatorului, este cea a membrilor de sindicat.Angajatorul nu poate contesta actiunile sindicatului decat in relatia cu el.Daca societatea nu se desfinteaza liderul nu poate fi concediat nici 2 ani dupa incetarea mandatului.
Nu inteleg cum s-a ajuns tocmai acum in pragul concedierii sa-i fie ceruta dovada numirii. Ati negociat cu sindicatul reprezentativ acesta fiind lider fara sa aveti dovada respectiva? Stiti ca este lider dar va preocupa lipsa dovezii? Daca aveti un CCM semnat de persoana respectiva ca lider cu siguranta aveti si dovada.
Puteti solicita printr-o notificare scrisa dovada , ar fi caraghios sa aveti incheiat un CCM cu participarea lui la negocieri si acum sa incercati sa demonstrati ca nu este lider. Un avocat v-ar manca pe paine=D>
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Reorganizare sindicat existent cristina69 cristina69 Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect Daca la nivel de societate exista un sindicat reprezentativ si societatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Desfintare sindicat. alegerea reprezentantilor salariatilor Aneka_ro Aneka_ro Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii o societate comerciala, poate renunta la sindicat si poate opta pentru reprezentati ai salariatilor care sa ... (vezi toată discuția)
Dilema sindicat Prekazi Prekazi 1.concediere colectiva la firma care am lucrat; 2.am fost trimis in somaj; 3.am participat la negocierea contractului colectiv de munca,alaturi de membrii de ... (vezi toată discuția)