as dori sa stiu si eu ce trebuie sa fac fosta nevasta a unui prieten mi-a dat cu carja in cap la iesirea dintr-un restaurant aceasta este divortata de 1 an jumatate si il urmareste pe acesta peste tot .ea mizeaza pe chestia ca are bani si se crede invincibila ca merge in carje.am fost la medicul legist se pare ca am o fractura craniana stg occipitala
Da , veti fi examinat de catre medicul legist , care in functie de rezultatul consultului dvs , dar si de studierea actelor medicale de la unitatea spitaliceasca care v-a ingrijit , se va pronunta asupra numarului de zile de ingrijiri medicale de care aveti nevoie pentru a va reface.
In functie de acet numar de zile se va stabili incadrarea juridica a faptei , astfel cum vi s-a aratat mai sus.
In cazul in care certificatul medico-legal atesta un numar mai mic de 60 de zile de ingrijiri medicale, actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in termen de doua luni de la data exercitatii activitatii infractionale, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala (din expunerea dumneavoastra, pentru recupeare vor fi necesare mai mult de 20 de zile de ingrijiri medicale ).
Daca este incidenta infractiunea de vatamare corpoala, impacarea partilor inlatura raspunderea penala, acest act personal fiind incident pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, deci si in etapa recursului procesului penal.
Actiunea penala este exercitata din oficiu daca numarul de ingrijiri medicale este mai mare de 60, insa aveti posibilitatea de a aduce la cunostinta organelor judiciare lezarea suferita printr-o plangere penala.
Va puteti constitui parte civila, pentru recuperarea prejudiciului cauzat, oricand, in etapa urmaririi penale, in fata instantei de judecata legiutorul conditionand aceasta manifestare de vointa de momentul citirii actului de sesizare si de inculpare(rechizitoriul ).
Dupa acest moment procesual, numai cu acordul tuturor celor impricinati aveti calitatea de parte civila.
Constituirea de parte civila are loc prin plangerea penala, plangerea penala prealabila, printr-o declaratie data in fata organelor judiciare, scrisa sau orala.
Pastrati inscrisurile care ateste cheltuielile ocazionate de insanatosirea dumneavoastra, intrucat pretentiie ce constituie obiectul actiunii civile trebuie dovedite.
Expertiza medico-legala are o insemnata deosebita in aceasta cauza.
as dori sa stiu cat ma costa cu aproximatie acest proces si ce sanse am sa o fac aceasta persoana sa respecte legea si oamenii chiar daca are bani asa cum afirma si ca indiferent cine suntem nimeni nu este mai presus de lege iar acolo unde exista lege nu este tocmeala si sunt sigur ca mi se va face dreptate chiar daca sunt un om modest .Eventual as dori un avocat care ar putea sa ma reprezinte in instanta cu un onorariu mai modest
Cat va costa procesul depinde de conditiile dvs materiale , de avocatul ales , din punct de vedere al profesionalismului , notorietatii si performantelor profesionale , dar si de complexitatea situatiei din punct de vedere juridic , care rezulta numai din situatia de fapt si din studiul actelor si lucrarilor de la dosar ..
Celalalte probleme depind de modul in care se va aplica legea , dar si de persoana importiva careia se aplica legea
Vatamare corporala
Rebbeca
Buna ziua!As avea si eu o mare rugaminte saca puteti sa ma ajutati va raman vesnic indatorata.Problema mea este urmatoarea:in data de 30 decembrie 2009 am ... (vezi toată discuția)
Accident rutier
llumi
Buna ziua!
In data de 01.09.2010...tatal meu a avut un grav accident rutier...l-a lovit un autoturism pe trecerea de pietoni...in urma accidentului tatal meu ... (vezi toată discuția)