avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Suspendare in lant - poate interveni perimarea?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Suspendare in lant - poate interveni perimarea?

Am o mica nelamurire. Avem procese suspendate in lant. Solutia data in primul proces este:

suspendat în temeiul disp. art. 244 C.P.C. până la soluţionarea acţiunii înregistrată la Judecătorie sub dosar X.

In dosarul X solutia este

Suspendat în baza art. 155 ind. 1 C. proc. civ.

Suntem partea parata, iar primul proces suspendat este un recurs introdus de reclamanti, noi castigand pe fond. Interesul nostru este sa se continue judecata, dar in incheierea suspendarii dosarului X nu este prevazut un termen de suspendare, iar primul proces nu se reia pana la finalizare. Ma gandesc ca daca stam mult se perimeaza unul din procese (se apropie termenul de 1 an din primul) si ramane solutia de fond definitiva?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 06:38, 7 August 2012
Cursul perimarii este suspendat (nu curge) cat timp dainuieste suspendarea legala facultativa a judecatii, dispusa in temeiul art. 244 Cod procedura civila. De altfel, una din conditiile necesare pentru a opera perimarea este ca pricina sa fi ramas in nelucrare din culpa partii. Va interveni perimarea numai in dosarul suspendat potrivit art. 155 ind. 1 Cod procedura civila, daca partea nu isi va indeplini obligatiile impuse de instanta si nu va solicita redeschiderea judecatii.
Problema este ca Art 244 CPC suna cam asa

"(2)Suspendarea va dăinui până când hotărârea pronunţată în pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabilă."

iar art 155

"(1)Când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii, instanţa poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate."

Asta inseamna foarte clar ca primul proces nu poate fi scos din suspendare pana se solutioneaza definitiv si irevocabil, iar primul nu poate fi judecat din culpa reclamantului. Asta duce la blocaj pentru parat si nu este drept. Daca intervine perimarea in al doilea caz, nimic nu impiedica reclamantul sa reinceapa procesul de la inceput, tot asa, tinand primul blocat vesnic

Adaug ca in cazul suspendarii conform art 155, suspendarea este pe termen nelimitat
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
cismasu, utilizator
Cred ca daca luam cazul prezentat mai sus si legea ad literam, mi se pare ca citatul dat din ART 244 este neconstitutional pentru ca incalca articolul 21 din constitutie

"(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil."

Ce parere aveti? Poate ca in cazul meu, eventual se va solutiona, dar imi imaginez multiple situatii in care as putea personal sa abuzez de legile astea si sa profit
cismasu a scris:

nimic nu impiedica reclamantul sa reinceapa procesul de la inceput, tot asa, tinand primul blocat vesnic

Ei nu! Un adversar pe masura si o instanta care sa nu fie mai greu de convins decat Bruce Willis de ucis.

Suspendarea in temeiul art 244 alin 1 este facultativa. "Instanta poate suspenda judecata..."
Asta inseamna ca instanta are posibilitatea de a aprecia oportunitatea suspendarii, cenzurand acele cazuri care ar putea constitui pretext pentru tergiversarea judecatii.

Orice gaselnita poate avea si un antidot, dar nu poate fi ghicit in zatul de cafea. (bunaoara, din expunerea dvs. nu pot ghici obiectul celor doua procese).
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
romascanu, moderator
Problema cred ca este destul de simpla. Dosarul 1 este suspendat pana se solutioneaza dosarul 2. Dosarul 2 este si el suspendat pentru culpa unei parti (probabil nu a depus un document).

Soarta dosarul 2 ar putea fi: 1. se repune pe rol si se judeca in continuare sau 2. se perima. Indiferent vom avea intr-un final o hotarare definitiva si irevocabila.

Dupa ce dosarul 2 va fi solutionat irevocabil, in sensul admite, respinge sau constata perimarea, se va relua dosarul 1.

Alte discuții în legătură

Proces suspendat art 244 al 1 pct 1 c.p.c. taur36 taur36 In luna mai a.c. s-a suspendat procesul de instanta conf.art.244 al 1 pct 1 c.p.c. cu recurs pe toata perioada suspendari . intrebarea : - in cat ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar ancut75 ancut75 Buna seara, Ma puteti ajuta oare? Pe rolul judecatoriei Cornetu exista un proces de partaj judiciar care este suspendat cf art.244 ali.1 pct.1 din ... (vezi toată discuția)
Perimare un_kopill un_kopill Buna! Imi spuneti va rog, odata perimat un proces civil se mai poate face ceva? Se mai poate pune pe rol sau deschide un alt proces? (vezi toată discuția)