avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Perimare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Perimare

Buna!
Imi spuneti va rog, odata perimat un proces civil se mai poate face ceva? Se mai poate pune pe rol sau deschide un alt proces?
Se poate deschide un alt proces.
In functie de obiectul acestuia. Daca termenul de prescriptie a ceea ce se solicita nu s-a implinit, se poate formula o noua actiune, adica poate fi deschis un alt proces cu acelasi obiect. Cu stima.
Obiectul este uzucapiune...ideea este ca nu am primit nimic in posta si nu am stiut ca a dost perimat(anul trecut in februarie) Mai pot face ceva?
Perimarea intervine atunci cand, de regula, niciuna din partile care au stat in proces nu au mai efectuat niciun act de procedura, adica nu s-au mai interesat de solutionarea acestuia. Presupun, din ceea ce spuneti, ca dosarul a fost suspendat, probabil din vina reclamantului, in conditiile art. 155 ind. 1 C.p.c. De regula, se emite citatie pentru termenul de judecata la care se discuta asupra perimarii, insa oricum este prea tarziu pentru a mai face ceva. Asa cum v-am indicat, puteti formula o noua actiune, adica deschide un nou proces cu acelasi obiect, nefiind aplicabile dispozitiile privind puterea de lucru judecat. Cu stima.

1) Când procesul civil a rămas în nelucrare, din vina partii, timp de 1 an, iar cel în materie comerciala, timp de 6 luni, perimarea stinge procesul, rămănând fară efect actele procesuale făcute în acea instantă ;
2) Perimarea nu stinge dreptul la actiune, care poate fi exercitat cat timp nu este prescris ;
3) Daca se face o noua cerere de chemare in judecata, se pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate;
4) In cazul perimării instantei de recurs, nu se poate face un nou recurs, hotărârea atacată devenind astfel definitivă si executorie.

Alte discuții în legătură

Perimare, urmari leusan leusan in cazul unei perimari a unei contestatii la 10.10.2011care sunt urmarile acesteia ,Contestatorul - practic pierde procesul? Daca de la data perimarii ... (vezi toată discuția)
Admite exceptia perimarii si constata perimata judecata actiunii oanata oanata Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti daca puteti, am urmatoarea situatie: Am fost data in judecata de catre asociatia de proprietari pentru datorii la ... (vezi toată discuția)
Suspendare - perimare - repunere pe rol? PPPP PPPP Exista un recurs formulat de noi la un proces de pretentii ce s-a aflat in suspendare conf. 155 ind. 1 (neplata tx timbru pt. suma contestata). Dupa cele 6 ... (vezi toată discuția)