avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Admite exceptia perimarii si constata perimata ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Admite exceptia perimarii si constata perimata judecata actiunii

Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti daca puteti, am urmatoarea situatie:
Am fost data in judecata de catre asociatia de proprietari pentru datorii la intretinere. M-am prezentat acum cateva zile in instanta si nu am mai putut primi termen deoarece dosarul era vechi si s-a inchis, am asteptat cu sufletul la gura decizia. Astazi m-am uitat pe portal.just.ro si am vazut urmatorul verdict:

18/06/2012 Constată perimată cererea
Solutie: Admite excepţia perimării, invocată din oficiu.Constată perimată judecata acţiunii formulată de reclamanta Asociaţia de Proprietari.

Nu inteleg exact ce insemna acest lucru. Verdictul pe care il asteptam este executie silita in mod normal.

Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:21, 15 Iunie 2020
Verdictul va este favorabil. Cauza s-a "inchis" din cauza ca asociatia nu a facut ceea ce trebuie (ce a cerut instanta) pentru a dovedi actiunea impotriva dvs.
Astfel, cauza s-a suspendat o perioada de 1 an, dupa care s-a perimat = s-a stins din oficiu.
Judecatorii nu stau cu dosarele deschise ani de zile ca sa astepte ca reclamanta asociatie sa depuna probe / sa faca alte acte obligatorii. Dupa 1 an, cauza lasata in nelucrare din vina partii reclamante, se stinge.
Astfel, asociatia a pierdut procesul din vina ei. Dvs. nu aveti nici o obligatie.

Daca intr-adevar dvs. aveti o datorie, atunci asociatia va trebui sa porneasca un nou proces impotriva dvs., de la zero.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. In acest caz exista cheltuieli de judecata sau altceva ce va trebui sa platesc totusi?
Nu, in acest caz cheltuielile de judecata facute de asociatie nu se vor recupera de la dvs. Raman platite de ei si gata.
Perimarea reprezinta incetarea unui proces civil care a ramas in nelucrare, din vina partii, timp de un an, in materie comerciala, timp de 6 luni.
Perimarea implica prezumtia de renuntare tacita a partii la judecata si constituie, totodata, o sanctiune a pasivitatii ei,respectiv a a sociatiei de proprietari care nu a staruit in actiunea initial adresata instantei de judecata
Perimarea se refera la orice cerere de chemare in judecata sau de exercitare a unei cai de atac: recurs,contestatie etc, si opereaza de drept, la implinirea termenului legal, impotriva oricaror persoane fizice, inclusive a celor lipsite de capacitate, precum si a oricaror persoane juridice.
Termenul de perimare incepe sa curga de la data ultimului act de procedura facut in cauza; se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura in scopul judecarii si se suspenda pe timpul cat partea este impiedicata de a starui in judecata din cauza unor imprejurari mai presus de vointa sa, pe timpul suspendarii judecatii la cererea partilor si, in conditiile legii, pe timpul suspendarii de drept a judecatii.
Perimarea se constata din oficiu sau la cerere, printr-o hotarare supusa recursului, termenul curgand de la pronuntare, daca perimarea este invocata pe cale de exceptie, hotararea poate fi atacata o data cu fondul.
Perimarea stinge procesul, ramanand fara efect actele procesuale facute in acea instanta; ea nu stinge dreptul la actiune, care poate fi exercitat cat timp nu este prescris.,respectiv daca nu a intervenit termenul general de prescriptie de 3 ani,asociatia de proprietari are dreptul sa introduca o noua actiune
Daca se face o noua cerere de chemare in judecata, se pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate.
Solutia instantei de judecata va este evident favorabila,dvs nerevenindu-va obligatii de plata
Buna ziua,
Am si eu o situatie aproape similara legata de exceptia perimarii. Diferenta este ca eu sunt in stadiul de recurs la tribunal(recurent) iar Asociatia de Proprietari este intimata. Va prezint desfasurarea dosarului:

Solutie: În temeiul art. 151 Cod proc. civilă, repune cauza pe rol pentru a se pune în vedere intimatei Asociaţia de Proprietari să depună la dosarul cauzei modul de calcul al penalităţilor pentru perioada 31.01.2007 -30.09.2009 cu evidenţierea următoarelor elemente: cota lunară de întreţinere, data afişării liste de plată, data scadenţei, data de la care s-au aplicat penalităţilr, dumele achitate şi data achitării, penalitatea aplicată, nr. de zile întârziere, suma rezultată. Vor fi citata părţile pentru termenul din 01.06.2011 cu menţiunea şi a de a răspounde la excepţia autorităţii de lucru judecat cu privire la cererea ce are ca obiect penalităţile pentru intervalul 31.01.2007 - 31.05.2008
01/06/2011 Amână cauza
Solutie: acordă termen
28/09/2011 Amână cauza
Solutie: În baza art.242 pct.2 Cod proc. civ. suspendă judecata cauzei.

Apoi am primit acasa citatie prin care sunt chemat ,,sa raspund la exeptia perimarii''. In acest caz perimarea este de partea mea sau de partea Asociatiei?

Multumesc frumos.
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
Controlorul, utilizator

Alte discuții în legătură

Perimat ContSters236934 ContSters236934 Sunt parat intr-un proces de partaj de prin 2010, reclamanta este plecata din tara. Istoric: 07/05/2010 Amânat Solutie: pentru comunicarea ... (vezi toată discuția)
Perimare, urmari leusan leusan in cazul unei perimari a unei contestatii la 10.10.2011care sunt urmarile acesteia ,Contestatorul - practic pierde procesul? Daca de la data perimarii ... (vezi toată discuția)
Ce inseamana ce scrie mai jos Anca89anca Anca89anca Ora estimata: 09:00 Complet: C 1 minori 2018 Tip solutie: Constată perimată cererea Solutia pe scurt: Admite excepţia perimării cauzei. Constată ... (vezi toată discuția)