Perimarea reprezinta stingerea procesului civil (in cazul Dvs.) care a ramas in nelucrare, din vina partii, timp de un an. De exemplu, instanta de judecata v-a pus in vedere sa indepliniti un anumit act, v-a pus in vedere o anumita obligatie si nu ati intreprins acel act, acea obligatie, sens in care cauza a fost suspendata pana la indeplinirea actului respectiv pus in vedere de catre instanta de judecata.
In situatia in care nu se indeplineste acel act, termenul de perimare incepe sa curga de la data ultimului act de procedura facut in cauza si pana la implinirea unui an de zile, daca partea nu a intreprins actul solicitat, intervine perimarea cauzei ca o sanctiune a pasivitatii partii care nu a staruit in judecata.
Aceasta sanctiune, numita perimare, se constata din oficiu (de catre instanta) sau la cerere (de catre una dintre parti), printr-o hotarare supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare (in cazul Dvs. incepand cu data de 04.09.2018).
Prin recurs, puteti declara de exemplu (daca va profita Dvs.) ca ati fost in imposibilitate de a intreprinde actul solicitat, de a face acel demers pus in vedere de catre instanta din motivul X (motive ce trebuie a fi pertinente si dovedite, daca se poate).
Cititi ultima Incheiere data de catre instanta si vedeti ce obligatie a fost pusa in sarcina Dvs. sau a celeilalte parti.
Perimarea stinge procesul civil, ramanand asadar fara efect actele procesuale facute in acea instanta, insa nu stinge dreptul la o noua actiune, care poate fi exercitat cat timp nu este prescris un anumit drept la actiune. Daca se face o noua Cerere de chemare in judecata, se pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate.
Art. 248 alin. (1) Cod de procedura civila reglementeaza ca: Orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din vina părţii timp de un an. Partea nu se socoteşte în vină, când actul de procedură urma să fie îndeplinit din oficiu.
Sper ca am reusit sa va explic pe intelesul Dvs.