avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce inseamana ce scrie mai jos
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce inseamana ce scrie mai jos

Ora estimata: 09:00
Complet: C 1 minori 2018
Tip solutie: Constată perimată cererea
Solutia pe scurt: Admite excepţia perimării cauzei. Constată perimată cererea de chemare în judecată. Cu recurs în 5 zile de la pronunţare. Calea de atac se va depune la Judecătoria Sectorului 5.
Document: Hotarâre 6102/2018 04.09.2018
Cel mai recent răspuns: Carmen Matei , Avocat 18:48, 6 Septembrie 2018
Perimarea reprezinta stingerea procesului civil (in cazul Dvs.) care a ramas in nelucrare, din vina partii, timp de un an. De exemplu, instanta de judecata v-a pus in vedere sa indepliniti un anumit act, v-a pus in vedere o anumita obligatie si nu ati intreprins acel act, acea obligatie, sens in care cauza a fost suspendata pana la indeplinirea actului respectiv pus in vedere de catre instanta de judecata.
In situatia in care nu se indeplineste acel act, termenul de perimare incepe sa curga de la data ultimului act de procedura facut in cauza si pana la implinirea unui an de zile, daca partea nu a intreprins actul solicitat, intervine perimarea cauzei ca o sanctiune a pasivitatii partii care nu a staruit in judecata.
Aceasta sanctiune, numita perimare, se constata din oficiu (de catre instanta) sau la cerere (de catre una dintre parti), printr-o hotarare supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare (in cazul Dvs. incepand cu data de 04.09.2018).
Prin recurs, puteti declara de exemplu (daca va profita Dvs.) ca ati fost in imposibilitate de a intreprinde actul solicitat, de a face acel demers pus in vedere de catre instanta din motivul X (motive ce trebuie a fi pertinente si dovedite, daca se poate).
Cititi ultima Incheiere data de catre instanta si vedeti ce obligatie a fost pusa in sarcina Dvs. sau a celeilalte parti.
Perimarea stinge procesul civil, ramanand asadar fara efect actele procesuale facute in acea instanta, insa nu stinge dreptul la o noua actiune, care poate fi exercitat cat timp nu este prescris un anumit drept la actiune. Daca se face o noua Cerere de chemare in judecata, se pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate.

Art. 248 alin. (1) Cod de procedura civila reglementeaza ca: Orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din vina părţii timp de un an. Partea nu se socoteşte în vină, când actul de procedură urma să fie îndeplinit din oficiu.
Sper ca am reusit sa va explic pe intelesul Dvs.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2018
Carmen Matei, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimare plangere contraventionala sykos sykos as dori sa stiu ce inseamna perimarea plangerii contraventionale ce obligatii legale am (vezi toată discuția)
Termen tehnic ContSters137496 ContSters137496 Buna ziua , va rog , daca poate cineva sa ma lamureasca in legatura cu un termen tehnic , specific judecatoresc, si anume : \" a raspunde la exceptia ... (vezi toată discuția)
Perimarea intr-un proces civil geta24 geta24 Daca intr-un proces civil(contestatie la executare privind drepturi banesti) se suspenda recursul conform art.242 c.proc.civ.,dupa cat timp se perima ... (vezi toată discuția)