Se pare ca angajatorul meu m-a luat de fraier si dupa ce m-a mutat pe un post inferior cu un salariu pe masura, cred ca mi-a semnat chiar el desfacerea contractului de munca, fara un preaviz, fara motive concrete. Asa am inteles de la persoana care se ocupa de partea financiara a firmei. Am tacut din gura si m-am facut ca ploua pentru a afla ce drepturi mi se cuvin.
Precizez ca:
-nu stiu daca mai lucrez cu acte in regula. E posibil sa lucrez la negru, postul fiind unul insignifiant
-nu am primit preaviz de concediere
-nu am fost declarat inapt de munca si nu am fost supus unor examinari sau anchete interne; nu s-a dovedit ca sunt incapabil fizic sau profesional de a-mi indeplini obligatiile ce-mi revin
-nu exista fisa postului, sau daca exista nu am semnat-o
-nu exista regulament intern al firmei, sau daca exista nu l-am semnat
-motivele pentru care am fost retrogradat in functie, sau concediat nu sunt fondate; pe postul ocupat anterior retrogradarii a venit, in proba, fara acte o persoana care nu are experienta sau calificari mai bune.
Tind sa cred ca seful meu a semnat desfacerea contractului de munca in locul meu, sau chiar si demisia. Pot sa verific acest lucru la ITM? Se pot obtine copii dupa actele respective de la ITM?
Din cate m-am documentat, acesta este fals in acte oficiale, care se pedepseste cu inchisioare pana la 2 ani sau cu amenda.
Care este valoarea amenzii si ce daune pot cere pentru a rezolva amiabil situatia?
sa rezolvati ambiabil situatia? ar fi ceva nou. mergeti la ITM sa va interesati sau depuneti o cereprin care solicitati o adeverinta de salariu. Daca doriti sa solicitati daune morale se obtin mai greu in litigiile de munca dar nu e imposibil, aici depinde de cum ati fost afectat moral si daca aveti cu ce sa dovediti. eu zic sa va interesati care e situatia dumneavoastra si sa reveniti cu un mesaj,
iar cu privire la inscrisuri daca se dovedesc false ... bafta
ce puteti obtine sunt despagubiri materiale, adica daca ati fost retrogadat abuziv, diferenta de salariu retroactiv cu obligarea de a va incadra pe functia detinuta anterior, daca mai sunteti in termen cu contestarea deciziei
1. Potrivit art.8 alin.3 din HG nr.500/2011 , la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
2. In cazul refuzului de a va elibera documentele prevazute la lit.b , aveti posibilitatea de a va adresa Inspectoratului Teritorial de Munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea.
3. ITM-ul nu mai elibereaza copii de pe documentele depuse de catre angajatori, potrivit Ordinului nr.1323/2009 , cu modificarile ulterioare.
4. Daca sunteti sigur de savarsirea infractiunea de fals, atunci faceti o plangere penala impotriva angajatorului sau promovati o actiune in instanta pentru anularea deciziei de concediere ....in cazul in care se prezinta cerea din partea dvs ca ati solicitat incetarea raportului de munca, atunci solicitati instantei verificarea de scripte sau inscrierea in fals a acelui document.