avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate lasa mostenire astfel ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate lasa mostenire astfel ?

Bunicul meu are un baiat si-o fata, bunica, adica sotia lui nu mai traieste. Sa zicem ca eu sunt nepotul bunicului, fiul fetei lui.

Bunicul are un apartament care e inca pe numele lui si a bunicii care nu mai traieste si dupa disparitia bunicului singurii mostenitori legali sunt cei doi copii ai sai.

Bunicul vrea ca dupa moartea sa, prin dezbatere succesorala si testament sa isi scoata fata de la partea de mostenire si sa imi dea mie, fiul ei, partea care i s-ar fi cuvenit.

1. Poate face asta prin aceste doua acte sau nu sunt suficiente?

2. Ce alte masuri ar mai trebui intreprinse ca sa isi scoata fata de la mostenire si partea aferenta acesteia sa i-o dea nepotului adica mie?

3. Ce sanse de reusita are aceasta decizie? E legala?

4. Bunicul are de gand sa lase baiatului sau minim jumatate si partea aferenta ficei sale sa mi-o dea mie, nepotului. El poate decide prin aceste acte exact ce proportii din valoarea apartamentului poate da unuia si altuia in acest caz?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
Dorky, utilizator
Nu ramane cu tot apartamentul prin urmare nu il poate vinde tot. Ci doar coata ce ii revine. Dupa moartea lui veti avea alta lupta de dus si nici atunci nu veti fi singurul proprietar.
PS: asa a fost mereu legea, nu se poate sari peste o clasa de mostenitori, iar descendentii sunt clasa careia ii revine cota cea mai importanta.
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Bun dar bunicul daca face dezbatere succesorala si testament prin care isi dezmosteneste unul din copii :

1. rezerva succesorala pentru acel copil dezmostenit in ce proportii din fi din acel apartement ?

2. Poate prin dezmostenirea unuia dintre copii sa lase unui nepot partea aferenta copilului minus rezerva succesorala?
Nu sunt avocat, iti zic doar din experienta (avocatii ma pot corecta):

Cand traiau amandoi bunicii aveau 1/2 fiecare. Cand a murit bunica, sotul supravietuitor (bunicul) a mostenit 1/4 din partea bunicii iar restul de 3/4 i-au mostenit copiii (adica mama ta si fratele ei). Deci partea bunicului din casa acum e 5/8 (1/2+[(1/4)x(1/2)]). Pe asta o poate lasa mostenire, restul de 3/8 se imparte in mod egal intre cei 2 copii (mama + fratele). Dar si partea sa ii va fi greu sa o instraineze, fiindca mama si fratele ei au drepturi rezervatare asupra mostenirii. Singura solutie e sa ti-o vanda tie cat traieste (platind, evident, taxele aferente, care se pot afla la orice notar). Insa problema ta e ca nu s-a facut succesiune dupa bunica, deci deocamdata nu poate vinde ce nu are. Iar daca mama nu vrea sa se prezinte la succesiune, o sa ai de tras vreo cativa ani buni prin instante.
Apartamentul bunicilor cota detinere 100%, ca urmare a decesului bunicii, intra in succesiune doar 50%, din care sotul primeste 12%, iar fata si baiatul cate 19% fiecare, deci bunicul 62%, fata 19%, iar fiul 19%, total cota 100%. Bunicul v-a poate instraina dvs. cu contract vanzare - cumparare sau contract de intretinere, doar cota de 62%, de la parintele dvs. mai obtineti inca 19%, ramane sa actionati in instanta pe matusa dvs. pe care v-a trebui sa o despagubiti la valoarea impozabila a apartamentului. Valoarea impozabila o aflati cand scoateti certificat fiscal de la primarie.
Exact asa am scris si eu - dvs. ma rog, preferati procentele (de fapt, ca sa fiti mai exact, e vorba de 12,5% etc). Matusa e de fapt mama lui, dar eu tare ma indoiesc ca va dori sa fie despagubita doar la valoarea de impozitare - poate cere expertiza la valoarea de piata. In plus, din cate inteleg, n-au facut inca succesiunea de pe urma bunicii, deci deocamdata n-au ce tranzactiona.

Contract de intretinere nu te sfatuiesc sa faci - e greu de realizat, trebuie sa dovedesti ca ai mijloacele financiare necesare sa-l intretii pe bunic, in plus e usor atacabil (mai ales daca bunicul e trecut de 70 ani si nu i-ati facut o expertiza psihiatrica la IML inainte sa semnati contractul). Mama e mostenitor de drept (legatar), va ataca orice - doar un contract de vanzare-cumparare e solutia. Rezolvati insa intai cu succesiunea dupa bunica.

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala dodo2009 dodo2009 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: bunicul meu a murit in sept.2007 lasand prin testament toata averea bunicii(tatal meu a murit ... (vezi toată discuția)
Amenintat cu dezmostenirea nicul25 nicul25 Am o problema cu tatal meu! Recent a murit mama mea si sa facut succesiunea dupa apartament si bani.Mai am inca 3 frati iar cu unul locuiesc in casa ... (vezi toată discuția)
Doresc sa rezolv problema succesiunii mamei mele! livache24 livache24 Mamei mele i-a murit tatal in 2001 ,in consecinta a ramas mama ei adica bunica mea ,vaduva . Bunica are doi copii : mama mea si unchiul meu (frate-sau) . In ... (vezi toată discuția)