avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... datorie asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

datorie asociatie de proprietari

Buna ziua ! Ca multi dintre romani am incercat si eu sa devin "antreprenor" ,asa ca impreuna cu sotia am deschis un mic salon, partea proasta este ca am nimerit perioada de criza si pentru a plati angajatii, darile la stat , chirii, cheltuieli in spatiul inchiriat ,am neglijat plata intretinerii de acasa in ideea ca " osa mearga bine si o sa recuperez" , dar intre timp asociatia a inaintat actiune impotriva mea si... am primit o singura citatie pana acum , dar se pare ca procesul a ajuns la Fond -somatie de plata . Ce se poate face ? Eu nu m-am prezentat pana acum pentru ca am tot sperat ca o sa mearga bine si am discutat cu administratorul , pe parcurs ca voi recupera, dar procesul a mers in continuare, eu nu am primit alte citatii pana acum.Ce pot face acum? Pot merge la infatisare sa cer un termen de plata , o esalonare a platilor ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:35, 5 Iunie 2012
1-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia,care reprezinta asociatia .,in temeiul disp art 31 din L nr 230/2007
in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia ,in relatiile cu tertii,inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie

2-Aveti dreptul sa negocociati cu presedintele de asociatie un angajament de plata al debitului acumulat,angajament pe care sa il introduceti la primul termen de judecata,ocazie cu care litigiul se va incheia.
Daca recunoasteti debitul puteti discuta doiar cu conducerea asociatiei pentru o eventuala esalonare.Veti primi acasa sentinta ,iar dupa ramanerea definitiva se poate pune in executare silita prin executor si veti plati si cheltuielile de executare . Daca aveti dubii ca nu au fost facute corect calculeloe ori pelanlitatile puteti introduce actiune in anularea somatiei de plata si aceasta nu se poate pune in executare pana la solutionarea actiunii .
Ersin a scris:
.. am primit o singura citatie pana acum , dar se pare ca procesul a ajuns la Fond -somatie de plata . Ce se poate face ? Eu nu m-am prezentat pana acum...

Asta este procedura corecta. Partile se citeaza o singura data la inceput, cand li se aduce la cunostinta actiunea in instanta si se stabileste primul termen de judecata.
Instanta are dovada ca dv ati fost citat si procesul isi urmeaza cursul, partile fiind citate si procedura legal indeplinita.
Era in interesul dumneavoastra sa va prezentati, sa solicitati studierea dosarului, angajarea unui aparator, sa solicitati un termen...
Acum daca ati primit somatia de plata, trebuie sa va conformati acesteia si sa platiti ceea ce se prevede in aceasta. Somatia poate sa va impuna plata debitelor catre asociatie si plata cheltuielilor de judecata daca asociatia a facut cheltuieli in acest sens si daca instanta le-a acceptat.
Asociatia poate sa investeasca acesata somatie in termen de 3 ani, dar poate sa o faca si imediat. Asa ca, mergeti acum la asociatie si discutati cu presedintele asociatiei, vedeti daca a aplelat deja la un executor sau nu. In situatia in care nu a apelat la executor, platiti imediat cat puteti la asociatie si pentru diferenta incheiati o intelegere scrisa cu presedintele, un angajament, o esalonare... Stingeti trepatat datoria asa cum va intelegeti cu presedintele si-ati incheiat acest episod nefericit.
Asa scapati fara sa mai suportati si cheltuielile de executare, care pot fi destul de mari in functie de stadiul in care a ajuns sau ajunge executorul pana platiti debitele.


Am discutat cu presedintele asociatiei de locatari si accepta acordul de plata pentru suma restanta. Intrebarea mea este: Daca eu impreuna cu presedintele asociatiei am ajuns la un acord , instanta poate decide altfel?Actiunea nu o poate retrage pentru ca nu am cum sa achit toata suma pana la urmatoarea infatisare , dar eu semnez un angajament de plata intr-un termen fix stabilit. Temerea mea este legata de grupurile de "rechini" care sunt intzelesi cu instantele si cu executorii sa dea decizii de scoatere la licitatie si sa puna mana pe apartamente la preturi de nimic.
Daca ati discutat cu presedintele este ok .
Legea 230/2007 Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Alte discuții în legătură

Citatie tribunal virginia1 virginia1 am mai scris despre problema mea,dar acum as mai cere un sfat daca cineva poate sa ma lamureasca:saptamina trecuta am vorbit cu consilierul juridic de la ... (vezi toată discuția)
Proces cu asociatia de proprietari bogdan_024 bogdan_024 Buna ziua, am restanta la intretinere si astazi am primit o citatie ca sunt chemat pe data de 9 Ianuarie 2013 in instanta in calitate de pârât, in proces cu ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere Mihaela_32 Mihaela_32 As vrea sa stiu daca administratorul blocului a pus un afis la avizier ca voi fi data in judecata incepand cu 01.12.2011, avand o datorie de aproximativ 3700, ... (vezi toată discuția)