avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamentul autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamentul autentic

Buna ziua!
Sunt posesorul unui testament autentic intocmit de sotul mamei mele pentru mine, fiul vitreg al decedatului. Sotul mamei mele, de buna voie mi-a incredintat prin testament autentic toate bunurile mobile si imobile aflate in proprietate. Testamentul este autentificat la notar in data de 8 Sept. 201, este insotit de certificatul Medico Legal-Psihiatric eliberat de Serviciul Medico Legal in data de 7 Sept. 2011, iar in data de 22 Mai 2012 a decedat testatarul ca urmare a unui infarct miocardic (acesta fiind diagnosticat ca fiind suferind de mai multi ani de diabet zaharat gr.2 si hipertensiune arteriala gr.2 - risc CV mediu). Mentionez ca mama mea era casotorita legal cu testatarul din anul 2005, ca parintii testatarului sunt decedati (ultimul in anul 2006) precum si faptul ca testatarul nu a avut copii, dar are doua surori in viata; ei fiind trei copii la parinti.
Prin testament, singura obligatie care-mi revine esteinmormantarea decedatului dupa datinile zonei in care acesta a trait si a fost inhumat, lucru pe care l-am respectat intocmai.
In cazul situatiei prezentate, va rog sa-mi spuneti:
1. Daca trebuie sa aduc la cunostinta cuiva, in ce mod si in cat timp faptul ca detin un astfel de testament?
2. Ce trebuie sa fac (dupa decesul testatarului) pentru a putea intra in drepturile legale ce mi se cuvin ca legatar?
3. Daca poate fi atacat acest testament de catre cele doua surori ale decedatului si ce cota parte le-ar putea reveni?
4. In cat timp de la deces poate fi atacat acest testament autentic?
5. Avand in vedere ca inainte de decesul testatarului, mama impreuna cu acesta construiau o casa aflata acum la nivelul montarii acoperisului cu ce riscuri de proprietate pot continua constructia?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: VoL , utilizator 15:39, 5 Iunie 2012
Din ce relatati nu exista mostenitori rezervatari asa ca nu s-a incalcat rezerva.Chiar daca se va incerca atacarea testamentului, va fi fara succes.
Va multumesc pentru atentia acordata mesajului meu si pentru raspunsul primit.
Ba exista un mostenitor rezervatar, dar probabil ca nu aveti vreo problema cu acest mostenitor pentru ca este chiar mama dvs. (sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar).

La dezbaterea mostenirii va fi citata si mama in calitate de mostenitor rezervatar.
Aveti termen de 1 an de la data mortii pentru acceptarea mostenirii.
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
romascanu, moderator
Va multumesc si totodata va rog sa-mi spuneti daca pot merge acum la notar pentru sucesiune si de asemenea daca exista o diferenta de pret in cazul ca merg acum la notar sau merg aproape de sfarsitul perioadei de un an atribuita acceptarii mostenirii.
Puteti merge la notar oricand doriti sa o faceti, diferenta consta in plata / neplata impozitului in valoare de 1% din masa succesorala, iar aceasta diferenta provine din dezbaterea succesiunea in termenul de 2 ani de la data decesului (termen stabilit de codul fiscal) sau in afara lui. Daca reusiti sa faceti succesiunea in acest termen veti fi scutit de plata impozitului.
Cat despre constructia mentionata, atata timp cat mama este de acord cu testamentul si nu exista litigiu cu privire la succesiune nu aveti de ce sa va temeti, puteti continua lucrarile, dar, pt. ca la dezbaterea succesiunii sa nu platiti in plus(sa nu sporiti valoarea bunului) cereti acum primariei sa va elibereze Proces verbal de receptie preliminara a lucrarii, sa fie mentionat stadiul constructiei (ex.60%) astfel incat notarul sa va taxeze la valoarea bunului pe care il mosteniti, nu la valoarea finala, dupa ce veti fi investit banii proprii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament AFANFANA AFANFANA Persoana care -a lasat testamentul notificat la notar a decedat dar nu inainte de a vinde casa si curtea care nu a fost trecuta in testament ,in testament ... (vezi toată discuția)
Cine poate ataca testamentul? MariaEnikoKese MariaEnikoKese Buna ziua .Mama mea are o matusa ,care are un apartament si il lasa mamei mele.S-a facut testamentul legalizat la notar pe numele mamei .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)