avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere

Buna ziua, spuneti-mi va rog daca exista o lege cu privire la zilele libere luate pentru evenimente gen nunta, in cazul in care in contractul de nunta nu se stipuleaza asa ceva si nici nu cred sa existe un contract colectiv la nivelul unitatii sau altceva de genul asta.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:55, 4 Iunie 2012
Aceste zile libere se negociaza la nivel de unitate, si sunt reglementate prin ROI sau CCM.
Nu exista contract de nunta ...decat la primarie unde se semneaza un contract pre-nuptial...
Intr-un mod civilizat, fiecare societate comerciala, specifica in ROI/CCM care sunt zilele libere platite oferite salariatilor.
Pana in 2010 exista aceasta prevedere in CCM la nivel national , dar cum acesta nu mai este in functiune, aceste zile libere se negociaza la nivel de unitate..
Daca este vorba despre sectorul bugetar , atunci va pot spune ca exista un act normativ cu asa ceva .. este vorba despre HG nr.250/1992 ..

Pentru sectorul privat, avand in vedere art.152 alin.2 C.mun, evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern al angajatorului.
*contract de munca am vrut sa zic nu nunta


Deci in cazul in care nu exista specificat nici in ROI nici in CCM (nu am vazut sa existe CCM ci numai individual) iar firma este privata, ramane la latitudinea angajatorului daca vrea sa-ti dea sau nu aceste zile, si nu poate fi obligat altfel, corect?
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ati inteles corect ..in lipsa unor dispozitii aplicabile angajatorului , acesta nu este obligat sa va acorde zile libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numar zile concediu casatorie Cristina120 Cristina120 Buna ziua, Eu si partenerul urmeaza sa ne cununam. Incercand sa programam zilele de dupa, am constatat ca eu am dreptul la 5, in timp ce el are dreptul doar ... (vezi toată discuția)
Zile libere deces bunici. la cate zile libere are dreptul un ... cecilia.ciobanu cecilia.ciobanu Zile libere deces bunici. La cate zile libere are dreptul un angajat, in cazul decesului unuia dintre bunici, daca in RoI si in CCM nu este mentionat ... (vezi toată discuția)
Concediu casatorie lefteriu_adrian lefteriu_adrian buna ziua, vreau sa stiu daca statul mai acorda concediu pentru casatorie (5 zile), si daca da, in temeiul carei legi. Va multumesc! (vezi toată discuția)