avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune - asigurare imobil
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune - asigurare imobil

1. Polita de asigurare a fost incheiata in Iunie 2009 -perioada asigurata de un an, imobil caramida nearsa-suma asigurata 100.000 euro.
2. In noiembrie 2009 urmare a 3-4 zile de precipitatii succesive s-a produs o viitura puternica care a inundat pivnita imobilului afectandu-i puternic structura, imobilul fiind distrus in mare parte.
3. Urmare a cererii de acoperire a daunei asiguratorul a trimis pe cineva pe teren si ulterior, in Feb. 2010 am primit raspuns ca riscul constand in "infiltratii de apa" nu a fost asigurat. Nu mi s-a remis nici copie dupa dosarul de daune intocmit.

Nu i-am actionat in judecata si intreb : acum in 2012 nu este prea tarziu sa formulez actiunea?
Care este instanta competenta? Cea de la sediul Unde se afla imobilul sau cea de la sediul asiguratorului?
Cel mai recent răspuns: sam bam , utilizator 20:12, 13 Noiembrie 2012
In raporturile ce izvorasc din asigurare, termenul de prescriptie este de 2 ani. In cazul dumneavoastra, avand in vedere ca au trecut mai mult de 2 ani de cand a avut loc evenimentul care v-a produs daune, acest termen s-a implinit, asa incat dreptul de a introduce o cerere de chemare in judecata s-a prescris.
Conform art. 11 din Codul de procedura civila:
"In materie de asigurare, cererea privitoare la despagubiri se va putea face si la instanta in circumscriptia careia se afla:
1. domiciliul asiguratului;
2. bunurile asigurate;
3. locul unde s-a produs accidentul."
Va multumesc pentru raspuns.
Potrivit dispoziţiilor art. 3 alin. 2 din Decretul nr. 167/1958, "în raporturile ce izvorăsc din asigurare, termenul de prescripţie este de 2 ani, în afara acelor raporturi ce izvorăsc din asigurările de persoane în care obligaţiile devin exigibile prin ajungerea la termen sau prin amortizare".
Acesta este termenul de prescripţie şi pentru acţiunile în regres.

Pe de alta parte, tertul pagubit beneficiaza de termenul general de prescriptie de 3 ani care curge de la data cand a cunoscut sau trebuia sa cunoasca paguba si persoana vinovata.
In cazul unei asigurari facute de un agent economic pentru imobil inchiriat de la persoana fizica in care functioneaza un bar, in cazul unui incendiu, exista pericolul ca societatea de asigurari sa refuze plata despagubirilor daca barul nu are autarizatia de la pompieri?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia exctinctiva ofena ofena Considerati solutia instantei corecta? In 20.10.2006 are loc un eveniment rutier.Pagubitul deschide dosar de daune in baza RCA-ului persoanei vinovate.Dupa 5 ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim care este termenul de prescriptie in materie de asigurari? 2 sau 3 ani? (vezi toată discuția)
Prescriere datorie ContSters95887 ContSters95887 Buna ziua! Am si eu o problema si v-as fi recunoscatoare daca m-ati putea lamuri. Am un rau platnic caruia i-am facut un dosar in 2005 pe perioada 2003-2005, ... (vezi toată discuția)