avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program 6 ore la revenire IC copil pana la un an
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program 6 ore la revenire IC copil pana la un an

Buna seara,
O mamica ce a revenit din concediu de crestere copil in varsta de pana la un an cu o saptamana inainte ca acesta sa implineasca 1 an poate beneficia de program redus de 6 ore pana implineste copilul 2 ani?
multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 5 Iunie 2012
Art. 17 din OUG nr.96/2003 :
(1)Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pâna la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-întors de la locul în care se gaseste copilul.
(2)La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3)Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4)În cazul în care angajatorul asigura în cadrul unitatii încaperi speciale pentru alaptat, acestea vor îndeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare în vigoare.

Prin urmare, salariata mamica care revine la munca inainte de expirarea concediului pentru cresterea copilului, poate beneficia de drepturile prevazute de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru a beneficia de aceste drepturi salariata trebuie sa se regaseasca intr-una din situatiile expres prevazute de legiuitor in art. 2 lit. c)-e), respectiv este salariata gravida, care a nascut recent sau care alapteaza. Drepturile de care beneficiaza sunt:
- modificarea conditiilor si/sau orarului de munca ori, daca nu este posibil, repartizarea in alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea salariata care a nascut recent si a celei care alapteaza (art. 9);
- asigurarea pentru aceleasi salariate, la intervale regulate de timp, de pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare. Daca amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv posibila sau nu poate fi ceruta din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masurile necesare pentru a schimba locul de munca al salariatei respective (art. 12).
- dreptul salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului (art. 17).

In situatia in care prin contractul colectiv de munca la nivel de angajator sau la nivel superior ori prin contractul individual de munca al salariatului/salariatei sau prin Reg. intern al angajatorului sunt prevazute drepturi de nivel superior, acestea se vor aplica cu prioritate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de sase ore la revenirea din concediu pentru cresterea copilului kinder27 kinder27 Am dreptul la program de sase ora la revenirea din concediu de crestere copil, pana la implinirea varstei de doi ani ? Mentionez ca am nascut in mai 2011 si am ... (vezi toată discuția)
Program 6h pe perioada alaptarii Dany57 Dany57 Buna seara, Am nascut in septembrie 2012 si am optat pentru a sta 1 an in CCC. Intentionez sa ma intorc la munca atunci cand copilul va avea 11 ... (vezi toată discuția)
Drepturile mamei lauze la reinceperea activitatii criseug criseug Buna ziua, Ce drepturi are o mamica care alapteaza,la reinceperea activitatii? Pentru a obtine reducerea programului de lucru cu 2 ore este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)