avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Program de sase ore la revenirea din concediu pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Program de sase ore la revenirea din concediu pentru cresterea copilului

Am dreptul la program de sase ora la revenirea din concediu de crestere copil, pana la implinirea varstei de doi ani ? Mentionez ca am nascut in mai 2011 si am optat pentru concediu de un an ! Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: kinder27 , utilizator 09:24, 12 Mai 2012
OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.

Asadar, salariata mamica care revine la munca inainte de expirarea concediului pentru cresterea copilului, poate beneficia de drepturile prevazute de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru a beneficia de aceste drepturi salariata trebuie sa se regaseasca intr-una din situatiile expres prevazute de legiuitor in art. 2 lit. c)-e), respectiv este salariata gravida, care a nascut recent sau care alapteaza. Drepturile de care beneficiaza sunt:
- modificarea conditiilor si/sau orarului de munca ori, daca nu este posibil, repartizarea in alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea salariata care a nascut recent si a celei care alapteaza (art. 9);
- asigurarea pentru aceleasi salariate, la intervale regulate de timp, de pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare. Daca amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv posibila sau nu poate fi ceruta din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masurile necesare pentru a schimba locul de munca al salariatei respective (art. 12).
- dreptul salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului (art. 17).

In situatia in care prin contractul colectiv de munca la nivel de angajator sau la nivel superior ori prin contractul individual de munca al salariatului/salariatei sau prin Reg. intern al angajatorului sunt prevazute drepturi de nivel superior, acestea se vor aplica cu prioritate.
Va multumesc pentru raspuns. Dar vreau sa va intreb :nu se aplica art17 din CCM 2010-2014? De ce se face referire la OUG96/2003?
art. 17" Salariata care renunta la concediul legal de crestere a copilului pana la 2 ani beneficiaza de o reducere a duratei normale a programului de lucru cu 2 ore pe zi fara ai fi afectate salariul de baza si vechimea in munca"
Un articol identic se regaseste si in CCM al institutiei in care lucrez!
Multumesc!
1. CCMUNN pe anii 2007-2010 a fost valabil pana la sfrasitul anului 2010.

2. Incepand cu 01.01.2011 nu mai exista un CCMUNN.

3. - Daca in CCM aplicabil unitatii aveti o asemenea prevedere atunci trebuie sa beneficiati de ea.
- Dar vedeti ca s-ar putea ca acel CCM sa fi expirat, ceea ce cred ca s-a si intamplat.
A expirat la sfarsitul lunii aprilie dar s-a renegociat si semnat. Urmeaza ca saptamana viitoare sa fie publicat pe site-ul institutiei, dar am inteles ca este aproape identic, modificarile nu vizeaza art. 63, cel care este identic cu art. 17 citat mai sus. Va multumescdin suflet pentru raspuns.
1. Vedeti in noul CCM daca exista aceasta prevedere si solicitati-va drepturile.

2. Daca nu vi se acorda atunci sesizati ITM pentru nerespectarea CCM aplicabil unitatii de catre angajator.

Alte discuții în legătură

Program 6h pe perioada alaptarii Dany57 Dany57 Buna seara, Am nascut in septembrie 2012 si am optat pentru a sta 1 an in CCC. Intentionez sa ma intorc la munca atunci cand copilul va avea 11 ... (vezi toată discuția)
Timp redus de lucru taniaiorgovan taniaiorgovan Mai este valabila legea prin care mamele copiilor pana in doi ani ,care se intorc la lucru, beneficiaza de reducerea timpului de lucru cu 25%? Eu am nascut in ... (vezi toată discuția)
Intoarcere concediu crestere copil catalina_cptn catalina_cptn Pe data de 5 martie m-am intors din concediu crestere copil inainte de a face 2 ani de zile (mentionez ca am prins legea veche). Mi s-a spus ca pot beneficia ... (vezi toată discuția)