OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.
Asadar, salariata mamica care revine la munca inainte de expirarea concediului pentru cresterea copilului, poate beneficia de drepturile prevazute de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru a beneficia de aceste drepturi salariata trebuie sa se regaseasca intr-una din situatiile expres prevazute de legiuitor in art. 2 lit. c)-e), respectiv este salariata gravida, care a nascut recent sau care alapteaza. Drepturile de care beneficiaza sunt:
- modificarea conditiilor si/sau orarului de munca ori, daca nu este posibil, repartizarea in alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea salariata care a nascut recent si a celei care alapteaza (art. 9);
- asigurarea pentru aceleasi salariate, la intervale regulate de timp, de pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare. Daca amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv posibila sau nu poate fi ceruta din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masurile necesare pentru a schimba locul de munca al salariatei respective (art. 12).
- dreptul salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului (art. 17).
In situatia in care prin contractul colectiv de munca la nivel de angajator sau la nivel superior ori prin contractul individual de munca al salariatului/salariatei sau prin Reg. intern al angajatorului sunt prevazute drepturi de nivel superior, acestea se vor aplica cu prioritate.
A expirat la sfarsitul lunii aprilie dar s-a renegociat si semnat. Urmeaza ca saptamana viitoare sa fie publicat pe site-ul institutiei, dar am inteles ca este aproape identic, modificarile nu vizeaza art. 63, cel care este identic cu art. 17 citat mai sus. Va multumescdin suflet pentru raspuns.