avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... rovinieta
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

rovinieta

buna ziua.soferul meu a luat amenda electronic pt ca nu aveam rovinieta platita la masina .Cum pot dovedi ca eu nu eram in masina in acel moment si as mai vrea sa aflu daca o sa fie pb in a obtine un act de la primarie (de obicei cei de acolo refuza sa.ti dea un act atata timp cat figurezi ca rau platnic).Daca soferul nu vrea sa plateasca amenda ce pot sa fac eu in acest caz?.(va trebui ca sa platesc eu amenda?)
Cel mai recent răspuns: abby , utilizator 17:26, 6 Iunie 2012
Este sanctionat contraventional proprietarul autoturismului,nu are importanta cine este soferul.Doar in cazul utilizatorilor straini achitarea taxei cade in sarcina soferului.

OG15/2002
Art. 7. - Responsabilitatea achitarii tarifului de utilizare si detinerea rovinietei valabile revin in exclusivitate, in cazul utilizatorilor romani, detinatorilor mentionati in certificatul de inmatriculare, in cartea de identitate, in documentele vamale sau in alte documente oficiale, iar in cazul utilizatorilor straini, acestea revin in exclusivitate conducatorului auto al vehiculului.


Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
multumesc
Obligatia de a plati rovinieta apartine "utilizatorului masinii", care, din definitia din lege, rezulta ca este proprietarul.
Adica va trebui sa platiti amenda, chiar daca de fapt masina a fost condusa de un sofer fara ca proprietarul sa fie in masina.

Certificat de atestare fiscala veti putea obtine de la finantele locale (din subordinea ANAF) dupa ce veti achita amenda. In 15 zile de la comunicarea PV de amenda, daca nu o veti contesta, ea devine datorie = creanta fiscala.
De la Primarie veti putea obtine oricum certificat, fiindca amenzile de rovinieta nu se incaseaza de bugetul local, si deci nu figureaza niciodata ca datorii la primarie.

Mai departe, daca dvs. ca proprietar nu sunteti vinovat ca masina dvs. a circulat fara rovinieta in afara localitatii, avem 2 scenarii:
- fie soferul a folosit masina in scop personal, fara acordul dvs., si atunci poate fi tras personal la raspundere pentru asta,
- fie soferul a folosit masina corect, in afara localitatii, dar persoana care trebuia sa cumpere rovinieta (soferul insusi, secretara etc.) nu si-a indeplinita aceasta obligatie. Atunci aceasta persoana poate fi trasa la raspundere.
La al treiela scenariu, in care soferul a circulat corect, in executarea serviciului, si nimeni nu are imputernicit (= primise ordin si bani) sa cumpere rovinieta, vina apartine in totalitate proprietarului.

p.s. Atentie, amenzile de rovinieta tind sa se repete. Intrucat vin la 6 - 7 luni de la data faptei, este probabil ca masina a fost depistata de mai multe ori pana s-a cumparat rovinieta.
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2012
smeagull, utilizator
Din totalul amenzii aplicate pentru lipsa rovinieta, o parte ( aprox. 250 sau 124 in 48 ore) se achita la primarie facandu-se venit la bugetul local, iara 28 euro ( in cazul autoturismelor) ce rerezinta tariful de utilizare se face venit la CNADNR.
Prin urmare, daca veti contesta amenda in termenul legal, solicitati si certificat de grefa care o sa va ajute la primarie atunci cand veti solicita diferite documente.Din certificatul de grefa respectiv, trebuie sa reiasa numarul procesului verbal contestat, altfel figurati cu debite care va impiedica in obtinerea documentelor solicitate
faceti in termen de 15 zile de la comunicare(daca s-a comunicat prin posta)....plangere impotriva procesului verbal de contraventie- care mai mult ca sigur are semnatura electronica, nu a vreunui agent constatator
sunt multe dosare de felul acesta castigate in tara

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru lipsa rovinieta dupa ce am vandut masina Aaprilie Aaprilie Azi, 26.04.2012 am fost instiintat ca am fost amendat pentru ca in 23.11.2011 am circulat fara rovinieta!!! X-( In instiintare este precizata valoarea amenzii ... (vezi toată discuția)
Rovinieta popescuam popescuam Buna ziua, In data de 24.06.2016 am plecat din Bucuresti, pe A2, uitand sa platesc rovinieta. Din cate stiu, pe A2, in dreptul centurii (km 12-km13), este un ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cumparatorul unui autovehicul mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com Buna ziua, In data de 25.09.2019 am vandut autovehiculul proprietate personala unei persoane fizice. Am incheiat contract de vanzare cumparare cu aceasta si ... (vezi toată discuția)