avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara proces verbal predare primire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara proces verbal predare primire

Am urmatoarea speta:

O salariata si-a dat demisia , a efectuat preavizul insa nu a intocmit efectiv un proces verbal de predare-primire.
Mentionez ca nu a luat nimic acasa, toate documentele sunt in birou si respectiv in calculator.

Sefa de birou insista sa se faca predarea primire, in caz contrar o va actiona in judecata si refuza sa semneze fisa de lichidare.
E posibila o astfel de situatie?? Adica, in cazul unui proces pentru nepredare efectiva, "sta in picioare" cererea de chemare in judecata? Pe ce temei legal?
Cel mai recent răspuns: georgettegan , utilizator 15:36, 5 Iunie 2012
Mie nu imi pare admisibila vreo cerere de chemare in judecata pentru ce descrieti dvs.

Este adevarat ca se pot admite actiuni pentru "obligatia de a face ceva", insa materia relatiilor de munca nu prea poate sa genereze asemenea solutii in istanta.

La prima vedere, situatia dvs. pare o ... rabufnire de orgoliu a superiorului. Nu vad care este practic importanta actului de predare in sine si de ce nu se poate trece cu vederea aceasta ... impolitete a salariatei.
In plus, pare ca bunurile de predat erau de fapt chiar ale societatii, si nu au fost luate de salariata.
Atunci simplul fapt ac predarea s-a facut prin abandonare, fara remitere catre sefa, a generat vreun rejudiciu cunatificabil, real (fara povesti de filme americane cu prejudiciu moral)?
Daca da, aveti temei pentru raspunderea patrimoniala a salariatei.
Daca nu s-au produs prejudicii prin ne- predare, speta e o ... gluma.

p.s Faptul ca sefa nu semneaza fisa de lichidare este alta discutie. Cum fisa de lichidare este mai mult un obicei decat o institutie legala, dsi semnare si ne-semnare sunt putin relevante.
----
editare ulterioara: ma gandesc si ca, daca ar exista vreun prejudiciu, trebuie analizat cine ar avea calitate procesuala activa = cine o poate da in judecata pe ex-salariata. Nu prea cred ca sefa ei ar fi aceea, ci cel mult firma angajatoare.
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2012
smeagull, utilizator
cam asta si este : o rabufnire de orgoliu a superiorului.

Voiam sa ma conving insa ca nu spun vreo aberatie atunci cand sustin ca o astfel de actiune in instanta e o ABERATIE.
Nu este vorba de nici un prejudiciu.
Perioada de preaviz si in cazul concedierii si in cazul demisiei este tocmai pentru a se rezolva aceste probleme de predare primire a gestiunilor, dupa caz, a lucrarilor, a documentelor. Nu este un motiv sa nu va semneze lichidarea pentru ca a avut timp la dispozitie pentru asa ceva. Oricum CIM a incetat, decizia probabil ca ati primit-o. Nu era de datoria salariatei sa faca proces verbal era de datoria sefei sa ceara acest lucru si sa desemneze o persoana carte sa primeasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema mare va rog ajutor cu demisia Cristian_I Cristian_I Buna ziua, as avea nevoie de ajutor calificat la problema mea. Poate parea science-fiction ce va povestesc dar e adevarat. Ma scuzati daca e lunga ... (vezi toată discuția)
Neindeplinire sarcini de serviciu ginnyy ginnyy Un salariat inainteaza demisia, contractul de munca inceteaza. La mult timp dupa incetare, angajatorul constata ca salariatul nu si-a inceplinnit corespunzator ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz demisie...modificare..., nu vor sa imi semneze lichidarea ! Silviubil Silviubil Buna ziua. Am o nelamurire. Azi mi-am dat demisia de la locul de munca. As vrea sa stiu daca in perioada de preaviz pot beneficia de zilele de concediu de ... (vezi toată discuția)