Sunt pensionar MAI si mi-am infiintat un PFA pentru prestari servicii.Intrebarea mea este urmatoarea : dupa infiintarea Pfa -ului am inteles ca trebuie sa merg la Casa Judeteana de pensii pentru adeverinta privind stagiul de cotizare in ultimele 12 luni, sa m-i se emita un contract de asigurare in sistemul public de pensii ( pai noi militarii nu avem ?) , contract de asigurare pentru accidente in munca si boli profesionale,contract de asigurare in sistemul de sanatate .Trebuie sa mentionez ca eu intentionez sa prestez servicii pentru o firma din strainatate si nu stiu unde mai trebuie sa merg dupa obtinerea actelor PFA-ULUI.
Pentru veniturile realizate din PFA datorati obligatoriu CASS (sanatate) 5.5%, iar pentru pensii (CAS) optional, deoarece sunteti pensionar MAI si va incadrati la prevederile art 11(4) din legea 263 /2010.
Daca ati infiintat PFA_ul inainte de 2011, situatia necesita detalii din partea dvs, la ce perioada anume va referiti cand spuneti ultimile 12 luni !
1. dupa ce va ies actele de la Reg Com. aveti termen 15 zile sa va inregistrati la Administratia fiscala. In linii mari, aici va precizati optiunile: data inceperii activitatii, daca doriti sa fiti platitor de tva, daca desfasurati activitatea cu angajati, sistemul de impozitare daca este cazul unei optiuni...etc
2. despre formularul A1 nu ne spuneti daca doriti sa desfasurati activitatea intr-un alt stat membru CE sau doar pentru o firma din CE. urmand ca dvs. sa va desfasura activitatea tot in Romania.!
Obtinerea formularului A1 este specifica situatiei in care detasati angajati sa munceasca in CE. In acest caz cerintele sunt destul de severe, una dintre ele se refera la faptul ca nu puteti detasa mai mult de 50%, ori daca vizati propria dvs persoana, ca si PFA, aceasta devine imposibil, rezulta 100%.
Personal consider ca fiind la debutul activitatii nu veti putea intruni conditiile de obtinere A1, cerintele asa cum spuneam, sunt destul de exigente.
Daca desafsurati activitatea pe teritoriul Romaniei, este mai simplu in sensul in care nu mai este nevoie de A1, iar cand mergeti al Admin fiscala ( in cele 15 zile) luati legatura cu inspectorul dvs de zona si trebuie sa obtineti cel putin informatiile pentru start_up
Sper sa fi ineles bine intrebarea dvs !
Am de facut urmatoarele precizari : doresc sa prestez servicii pentru o firma aflat intro tara din spatiul Schengen (eu singur,nu am angajati) si acolo voi factura serviciile mele.
Cred mai degraba ca va aflati in situatia in care ar trebui sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI). vedeti art 158^2 CF (al 1 lit.c si nu numai).
Despre facturare cred ca este bine sa vedeti art 155 CF si Norme pct.72
Cereti informatii de la Admin fiscala in aceata speta, cei care v-au cerut A1 poate au inteles gresit expunerea dvs.
Formular a1
paguro
Buna ziua!Am deschis un PFA in octombrie 2019.Sunt mecanic auto cu specializare in repararea masinilor de curse(tip formula 1).In cursul acestei luni voi ... (vezi toată discuția)