Buna ziua! Supun atentiei dvs. urmatoarea problema. In urma unui control financiar, societatii noastre i s-a emis decizie de impunere deoarece si-a dedus TVA-ul pt. niste facturi care nu au fost incasate, firma beneficiara intrand in procedura de faliment. In speta, nu se inchisese procedura de faliment pt. firma cu care s-a lucrat. Astfel, am atacat aceasta decizie de impunere si, binenteles, am pierdut procesul deoarece ni s-au solicitat hotarari de inchidere a procedurii pt. respectiva firma. Avand contract de colaborare cu un expert contabil, am solicitat acestuia sa repare prejudiciul creat, deoarece in mod eronat a dedus acest TVA. Noi nu am mai declarat recurs, deoarece nu se inchisese procedura de faliment pt. firma cu care am lucrat, fiind din start un recurs pierdut. Expertul zice ca raspunde asiguratorul lui, dar acesta ridica tot felul de probleme, cum ca nu am declarat recurs... Este posibil sa nu raspunda asiguratorul tocmai pt. acest motiv??? X-(
Depinde. Trebuie sa cititi contractul de asigurare si sa vedeti ce prevede in situatii de genul acesta. Este posibil ca asiguratorul sa prevada in contract o clauza care sa il exonereze de la plata despagubirilor daca partile nu au epuizat toate caile de atac prevazute de lege impotriva unui act de sanctionare. Daca asiguratorul a prevazut faptul ca el va plati despagubirea doar dupa ce s-au epuizat inutil toate modalitatile de inlaturare a amenzilor...nu prea aveti ce face.
Trebuie sa solicitati de la asigurator conditiile de asigurare pentru acel contract de asigurare impotriva malpraxis incheiat de contabil (banuiesc ca despre un asemenea contract este vorba). Numai studiind prevederile acestor conditii de asigurare (riscurile asigurate, excluderile, etc) se poate raspunde la intrebarea dumneavoastra.