avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... raspunderea contabilului?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

raspunderea contabilului?

contabilul cu care o srl are contract de colaborare omite sa evidentieze in obligatiile de plata catre stat niste sume
fiscul le descopera si obliga srl la plata sumelor, precum si a penalitatilor calculate la zi, care sunt mai mari decit suma insasi, sanctionind totodata srl cu amenda

intrebare:
atit timp cit exista un contract de colaborare intre srl si acel contabil, poate el fi tras la raspundere pt plata penalitatilor?
exista vreo metoda prin care sa se poata cere statului sa se indrepte catre contabil pt plata acelor penalitati, avind in vedere ca el se face responsabil pt omiterea sumelor la plata?
Cel mai recent răspuns: clientY , utilizator 23:10, 13 Aprilie 2010
Statul se indreapta impotriva societatii.
Societatea se indreapta impotriva contabilului.
In conformitate cu dispozitiile specifice responsabilitatii de contabil, acesta raspunde administrativ,civil si penal pentru activitatea sau consecintele rezultate din neglijenta sau abuz in serviciu.
fat frumos a scris:

Statul se indreapta impotriva societatii.
Societatea se indreapta impotriva contabilului.

si cine face plata mai intii? societatea, care la rindu-i va incerca sa recupereze prejudiciul de la contabil? nu se poate face o trata/cesiune de creanta cu statul?
ynocentta a scris:

In conformitate cu dispozitiile specifice responsabilitatii de contabil, acesta raspunde administrativ,civil si penal pentru activitatea sau consecintele rezultate din neglijenta sau abuz in serviciu.

imi puteti indica un articol de lege? sa i-l arat contabilului?
Am si eu un contabil minunat la firma.
Sau mai bine zis am avut, ca de 4 zile nu mai dau de el.

In cei 5 ani cat a lucrat la mine nu a calculat provizioane iar amortizarile le-a calculat liniar. Desi am investit numai in utilaje tehnologice, aparatura IT si software. Care peste 3 ani nu mai valoreaza nimic
In plus a trecut cheltuieli nedeductibile toate deplasarile in interes de serviciu.
Tot nedeductibile a trecut si compensarile in natura cu acei clienti care in imposibilitate de plata au acceptat astfel de compensari.
Cand bancile nu au mai acordat credite pe firma, am contractat credite in nume personal, iar cu acei bani am creditat firma. In contractele de creditare nu a trecut dobanda, desi eu la banci platesc dobanda.
De un an de zile primesc somatii de plata de la administratie. Eu am aflat de acestea numai cand ne-au fost blocate conturile.
Acum avand conturile blocate am solicitat un audit la firma, iar contabilul nu mai raspunde la telefon iar la firma nu a mai venit de 4 zile.
Cine stie ce mai gasesc in contabilitate in urma auditului.

Ce pot sa fac impotriva contabilului (angajat la noi 5 ani cu carte de munca).
Situatiile le superviza un expert contabil extern (prieten cu cel angajat).

Prejudiciul societatii rezultat numai din provizioane, amortizari accelerate + penalizari la neplata impozitului care s-ar fi redus cu acestea, este de peste 250000 RON (doua miliare si jumatate ROL)

Alte discuții în legătură

Incadrare fiscala sume aferente surplusului realizat din reevaluare pentru microintreprindere radumuresan radumuresan Pana in ian 2013 societatea o fost incadrata la impozit pe profit iar rezelvele reprezentand surplus realizat din reevaluari au fost considerate la calculul ... (vezi toată discuția)
Rog raspuns urgent, multumesc! adi.adriana@gmail.com adi.adriana@gmail.com In calitate de unic administrator al unui srl, pot chema in judecata pe fostul contabil al societatii pt prejudicii descoperite la 5 luni de cand i-a incetat ... (vezi toată discuția)
Penalitati stipulate in contract DAIANA_ DAIANA_ Imi spune cineva ca o firma a avut probleme (cred ca in cadrul unui audit, sau control - garda financiara ), cerandu-i-se facturile de penalitati ... (vezi toată discuția)