avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ajutor insotitor persoana accidentata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ajutor insotitor persoana accidentata

Buna seara!Eu sunt din Bucuresti si am o prietena la Iasi ai carui parinti au murit intr-un accident de masina in urma cu multi ani si nu mai are nici o ruda.Vineri a fost implicata intru grav accident si este imobilizata la pat,70 % in ghips.Va sta in ghips cca 40 de zile.Si probabil recuperarea va fi lunga.
As dori sa am grija de ea pana se recupereaza si nu mai pot sa lucrez.Prin urmare ar fi bine daca primesc un ajutor pt ca am grija de ea.
Imi puteti spune daca e posibil sa am grija de ea avand in vedere k nu sunt ruda ci doar prieten si unde trebuie sa ma adresez.?
Multumesc!
Despre ce fel de accident este vorba? In caz de accident auto, cine se face vinovat de producerea acestuia?
Accident auto.Celalalt participant la trafic a trecut pe rosu,lovind o lateral si impingand o intr un zid/gard de beton.
In acest caz, orice cheltuieli va face ca urmare a accidentului a carei victima a fost vor fi returnate de asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului ca daune materiale. In Ordinul CSA in vigoare se includ la despagubiri si :
"cheltuielile cu ingrijitori pe perioada incapacitatii de munca, daca prin certificatul medical se recomanda acest lucru, insa nu mai mult decat salariul de baza minim brut pe economie".
Prietena ta trebuie sa se constituie parte civila in cadrul procesului penal cu toate aceste cheltuieli, cu titlu de daune materiale, alaturi de alte cheltuieli cum ar fi: diferenta de venituri nerealizate, alte cheltuieli generate de accident (cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamentul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentatie suplimentara, conform prescripiilor medicale, probate cu documente justificative, si care nu sunt suportate din fondurile de asigurari sociale prevazute de reglementarile in vigoare).
De asemenea, trebuie sa solicite si daune morale in conformitate cu jurisprudenta si legislatia din Romania.
Sfatul meu este sa se adreseze unui avocat sau sa faceti dumneavoastra acest demers pentru dumneaiei, deoarece numai in acest fel va primi despagubiri materiale si morale corecte.
@ CiprianDinu

Va mai deranjez putin.Cel ce a dat peste ea este seful politiei rutiere din acel oras....om influent si cu relatii.In plus,fata are o afacere cu taxiuri,iar dl politist cred ca a vorbit cu subalternii sa ii urmareasca taxiurile pt ca de cand s-a intampalt accidentul s-a luat de masinile ei si de soferi.1 masina are gemurile negre(folie),omologate,dar cica trebuiau fumurii.apoi 1 sofer a primit amenda,alti 2 au fost acuzati ca nu au dat prioritate si ca le ia carnetele...
Mie imi pare abuz in serviciu,intimidare...soferii vor sa renunte,sa si dea demisia de la firma ei pt ca se simt urmariti.Au si ei familie,copii,le e teama sa nu greseasca sa ramana fara carnet...
Ce se poate face in cazul asta?Si daca domnul politist nu binevoieste a plati spitalizarea si toate costurile aferente accidentului,cum poate fi constrans legal?
Multumesc frumos!

Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier maryus22 maryus22 Buna ziua, Am si eu niste nelamuriri in legatura cu un accident rutier in care a fost implicata mama mea.Accidentul a fost asa,mama impreuna cu alte ... (vezi toată discuția)
Accident auto danny_danutz danny_danutz Buna ziua as dori sa stiu si eu daca pot castiga bani macar sa imi platesc spitalizarea de pe urma unui accident auto in care nu sunt vinovat, celalalt sofer ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)