avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale opozitie la inchiderea unei firme
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

opozitie la inchiderea unei firme

Sunt detinatorul unei societati comerciale. Un client are o datoria catre societatea mea de 30.000 lei . Bineinteles ca refuza sa plateasca , invocand ca nu mai are bani.
Bineinteles ca are datorii si la stat. Am inteles ca acum doreste sa isi inchida firma.
Unde pot urmari societatile care doresc sa se inchida si cum pot face sa ii fac opozitie ( negatie) astfel incat sa nu isi poata inchide firma fara sa imi plateasca serviciile prestate .
Sau cum pot trage la raspundere administratorul respectivei societati pentru faptul ca nu a platit.
Poate raspunde administratorul ?

Mai am o alta intrebare : daca o firma nu are datorii catre stat , dar are datorii catre furnizori poate incepe procedura de inchidere (radiere) . Se poate inchide o firma daca nu ii da nimeni opozitie (negatie) ? . Care este procedura de inchidere , in cazul initierii acestei proceduri va trebui sa se astepte la un control de la finante?


Multumesc anticipat

Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
dennisnic, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 21:26, 6 Iunie 2012
Dizolvarea - lichidarea voluntara a unei societati si radierea acesteia se face in doua etape: I. Publicarea in Monitorul Oficial a hotararii asociatilor cu privire la dizolvarea - lichidarea societatii; II. Dizolvarea - lichidarea si radierea propriu-zisa.
In Monitorul Oficial se publica hotararea depusa in prima etapa, iar orice persoana interesata are un termen de 30 zile pentru a formula cerere de opozitie impotriva hotararii de dizolvare - lichidare voluntara.
Trebuie sa urmariti mentiunile pe care le face societatea la Registrul Comertului si apoi publicarea in Monitorul Oficial.
Daca societatea este debitor in relatia cu dvs. aveti calea actiunii in instanta pentru recuperarea creantei (OG 5 din 2001, OUG 119 din 2007, dreptul comun). Baza legala este, trebuie doar sa o puneti in aplicare.

Daca nici o persoana sau organ fiscal nu face cerere de opozitie impotriva hotararii de dizolvare - lichidare a societatii, procedura isi urmeaza cursul firesc, procedural, finalizandu-se cu radierea societatii din evidentele Registrului Comertului.
deci, una peste alta daca nu fac opozitie in urma publicarii in MO, sau daca nu il actionez in instanta isi poate inchide firma bine si merci fara sa mai plateasca datoriile catre terti. !
Probabil ca isi va plati datoriile catre stat asta ca sa nu intampine opozitia celor de la ANAF
In etapa a II-a are nevoie de un certificat de atestare fiscala din care sa reiasa ca nu are datorii catre bugetul de stat, daca le plateste si il obtine, iar o alta persoana nu a formulat cerere de opozitie, poate lichida societatea si o poate radia.
Neformularea de catre orice persoana interesa a cererii de opozitie in termenul de 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial atrage decaderea acesteia din dreptul de a se opune dizolvarii - lichidarii si radierii societatii. Este o asa-zisa sanctiune a starii de pasivitate, adica atata timp cat nimeni nu se opune, inseamna ca nu are interes.
Formulati actiune in instanta pentru recuperarea creantelor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere firma Popesku Popesku Buna ziua, fata mea are o firma infiinta in 2010 dar nu a reusit sa faca mare lucru, adica mai nimic. Am incercat sa gasim clienti, am avut un agent vreun an ... (vezi toată discuția)
Radiere societate suciu_diana suciu_diana Buna ziua, in urma parcurgerii etapelor de dizolvare si lichidare voluntara - fara lichidator, precum si depunerea actelor la Finante, mai trebuie facuta ... (vezi toată discuția)
Am o sc care nu mai are activitate Emmanuel_ro Emmanuel_ro buna ziua , am o SC din anul 2008 am functionat aproximativ 2 ani apoi din 2010 nu sa mai lucrat ...acum vreau sa stiu ce e de facut sa o inchid sau sa o ... (vezi toată discuția)