avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract sub semnatura privata fals
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract sub semnatura privata fals


Stimati domni ,

Doresc sa supun o problema care nu-mi da liniste .

Va rog sa-mi spuneti cum poate demonstra o persoana care la insistentele unei rude de ale sale DOAR a semnat un act de imprumut prin care se obliga sa- cedeze partea de mostenire in cazul in care nu restituie imprumutul . Practic partea care a semnat nu a semnat pe contract ci pe o coala alba pe care ulterior cealalta parte a completat-o cu acest contract ,trecand ca martor pe mama acestora care la acel moment era vie , acum este decedata. Asa zisul contract prevedea un imprumut de 12.500 ron cu termen de un an respectiv de la 26.09 2010 la 26.09.2011, scris in totalitate de cea care spune ca a dat banii . Acum dupa un an si jumatate iese cu acest act , intretimp mama acestora e decedata , semnatura asa-zisei martore e un fals intrucat pe celelalte documente este altfel de scris si semnatura , si acum cere in instanta o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act .
Cum pot combate acest contract ?
Multumesc ptr. intelegere .
Cel mai recent răspuns: romex , utilizator 07:47, 11 Iunie 2012
Buna dimineata !
In masura existentei pe rolul instantei judecatoresti a acestei actiuni nu va ramane decat sa uzati de toate mijloacele de proba pentru a "darama" acest act ... angajati-va un aparator care sa va consilieze / reprezinte interesele raportat la continutul dosarului . Bafta !
Va multumesc , insa din cate am inteles orice act care prevede instrainarea unor drepturi succesorale sunt lovite de nulitate. Aici nu se aplica ? Nu cea care sustine ca a dat banii trebuie ulterior sa dovedeasca ? Poate prin martori daca nu sunt trecuti in act ?
Multumesc anticipat pentru raspuns
@Romex, din punctul meu de vedere este aşa cum afirmaţi. Fiind dat faptul că acel act, fie el fals sau real, constată o înţelegere care priveşte drepturi ale unei moşteniri nedeschise , este lovit de nulitate. Nici nu mai contează falsul, ci convenţia pe care o constată , care este una prohibită de lege.
Totuşi, să ne înţelegem . Dacă se poate dovedi faptul că acei bani au fost într-adevăr daţi, cel care s-a împrumutat are obligaţia de a-i restitui. Doar că nu se poate, ca în schimbul banilor, să se cedeze drepturi succesorale în privinţa cărora , la data încheierii convenţiei , nu se putea tranzacţiona, moştenirea nefiind deschisă.
În funcţie de cum se va stabili , act fals sau real încheiat între părţi , poate fi vorba despre o nulitate parţială, zic eu .
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Acel inscris sub semnatura privata nu are forta probanta.
Va multumesc pentru raspunsuri care imi sunt de un real sprijin prin starea de spirit .
Ca sa sintetizez, situatia este ca mama mea si matusa acesteia au dobandit casa parinteasca prin act de vanzare cumparare cu clauza . Matusa acesteia intotdeauna a dorit sa o inlature. Acum cativa ani , impreuna cu mama acestora au incercat sa vanda printr-un act sub semnatura privata un lot de pamant insa fara a fi dezbatuta succesiunea ( in afara de cele 2 , mai sunt alte 2 fete dintr-o casatorie anterioara a bunicului meu , de aici si vanzarea casei doar celor 2 fete din a 2-a casatorie) . Cu ocazia acelei vanzari partea care a cumparat lotul a dorit perfectarea actelor si a actionat in instanta . Mama mea avand probleme de deplasare , de multe ori sora acesteia , i-a solicitat sa semneze pe coala alba si completeaza ea in numele ei . Cred ca una din coli a pastrat-o pe care ulterior a completat-o cu un asa zis "contract de imprumut - antecontract de vanzare cumparare " si pe care l-a prezentat acum in instanta , solicitand sa i se dea o hotarare care sa tina loc de act de proprietate. Practic in actul scris de matusa mea in totalitate , e trecut ca mama mea se imprumuta de la aceasta de suma de 12.500RON in schimbul partii de casa care i se cuvine prin actul de vanzare cumparare legalizat precum si "succesiunea care va ramane dupa mama lor " care la acea data era in viata si pe care a trecut-o tot ea ca martor si semnatura i-a fost imitata.
De aici nelinistea mea , daca mama intr-adevar a semnat o coala alba de hartie pe care ulterior sora acesteia a completat-o , cu ceea ce a dorit , mama mea cum poate sa se apere si sa dovedeasca ca niciodata nu a primit bani si nu a fost de acord sa vanda acea jumatate de casa care ii apartine si nici pamantul . Poate matusa mea sa aduca in instante alte probe ? martori ?
Va multumesc inca o data pentru toata atentia .

Cu stima

Alte discuții în legătură

Informatii act sub semnatura privata romex romex Revin cu o rugaminte : -Doresc sa stiu ce se poate intampla in cazul in care intr-un inscris sub forma privata , se dovedeste ca din 3 semnaturi puse pe un ... (vezi toată discuția)
Dosar suspendat si trimis la parchet pentru cercetari romex romex Va rog sa ma ajutati cu o lamurire : In cadrul unui proces in care se solicita perfectarea unui inscris sub semnatura privata , una din parti contesta ... (vezi toată discuția)
Lamurire cu privire la un act sub semnatura privata romex romex Va rog sa ma lamuriti daca in cadrul unei intelegeri de vanzare -cumparare scrisa intr-un act sub semnatura privata se pot instraina bunuri sau drepturi ... (vezi toată discuția)