Cand am venit la interviu mi s-a promis contract de munca. Mentionez ca interviul a fost pentru postul de Consultant Vanzari spatiu publicitar. M-au sunat sa incep din data de 15.05 2012, zi in care am inceput serviciul. Atat eu cat si colega mea, care ocupa acelasi post, am mentionat de mai multe ori ca am dori contract de munca. De fiecare data primim acelasi raspuns ca "o sa facem si contract". Ceea ce ne-a deranjat foarte tare a fost ca in ziua de salariu nu am primit banii cuveniti, pe motivul ca primele 2 saptamani sunt de proba, si ca el ca angajator are dreptul sa opreasca salariul pe aceea perioada drept garantie. Pana atunci noua nu ni s-a precizat ca or sa ni se opreasca acei bani.Mai mult in data de 04.06.2012, adica a-2-a zi de Rusalii cand trebuia sa fim liberi, am fost fortati sa venim la munca. Acum eu mi-am prezentat "demisia" insa mi se prezinta diferite pretexte pentru care nu vor sa imi dea salariu.
Mentionez ca aceste 3 saptamani noi am lucrat cu laptop-urile personale prin urmare toate contractele semnate de noi le avem. Exista vreo sansa sa ne ajutati? ( P.S. Exista mai multi angajati fara contract de munca, in afara de mine si colega mea)
V-am dat aceste extrase din codul muncii sa va ajute in formularea unei sesizari la ITM.Este singura solutie.
Art. 16 din codul muncii republicat
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana.
Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Art. 31 din codul muncii republicat
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca
Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Perioada de proba
ell3na
buna ziua!
daca am fost in perioada de proba si acum nu mai vreau sa raman la respectivul loc de munk cu cat timp ar trebui sa anunt?mentionez ca inca nu am ... (vezi toată discuția)