avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Calculul dobanzii legale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Calculul dobanzii legale

In urma hotararii definitive a curtii de apel, Casa de Pensii trebuie sa-mi returneze o suma de, sa zicem, 100 lei - la nivelul lunii aprilie 2008. Care este formula de calcul a dobanzii legale, la zi (iunie 2012), pentru aceasta suma?
Se schimba calculul in situatia - reala - in care Casa este obligata si la actualizarea acestei sume cu indicele inflatiei?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 01:50, 9 Iunie 2012
In conformitate cu dispozitiile art. 124 Cod procedura fiscala, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabili au dreptul la dobanda, care se calculeaza din ziua urmatoare expirarii termenului legal de restiture si pana la data stingerii / achitarii.
Nivelul dobanzii estet cel prevazut de art. 120 alin. 7 Cod procedura fiscala, adica 0,04% pentru fiecare zi de intarziere.
Dobanda se acorda numai daca o cereti in mod expres, ea nu se acorda din oficiu!
Va multumesc pentru precizari. Conform hotararii instantei, termenul legal de restituire a sumei datorate de Casa ar fi fost 13.03.2008, adica data la care trebuia sa primesc pensia marita cu 100 de lei. De la aceasta data se calculeaza dobanda de 0,04% pe zi sau de la data ramanerii definitive a sentintei curtii de apel?
De la data ramanerii definitive si irevocabile a sentintei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzile la un act administrativ nelegal ana*maria ana*maria Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie: In fapt printr-o decizie de impunere, subscrisii am fost obligati la plata unei anumite sume de bani - ... (vezi toată discuția)
Dobanda la taxa auto valinegru valinegru Am obtinut in instanta o hotarare definitiva care obliga adm.finantelor sa-mi restituie taxa auto si dobanda legala . Cand am depus cererea de restituire la ... (vezi toată discuția)
Impozite platite pentru o suprafata mai mare decat realul anaangela anaangela buna ziua va rog sa ma ajutati cu un raspuns, mai concret un contribuabil persoana fizica, a achitat un impozit pe cladiri ]n perioada 2013-2015 pe o ... (vezi toată discuția)