Va adresez si eu urmatoarea intrebare: intr-un proces avand ca obiect plangere contraventionala (OUG 195) impotriva unui proces verbal, prin care petentul a fost sanctionat cu amenda, puncte-penalizare si suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 30 de zile, instanta s-a pronuntat prin admiterea in parte a plangerii, in sensul c-a dispus inlocuirea amenzii cu avertismentul, fara a face mentiune ca se dispune si restituirea permisului de conducere.
Problema este ca petentul a aflat solutia de pe portal, iar acum s-a trezit cu citatie din partea politiei, care-i solicita sa predea permisul.
Ce parere aveti? V-ati mai intalnit cu o solutie asemanatoare in practica?
Cu deosebita stima!
Este o solutie absolut normala . suspendarea dreptului de a conduce este sanctiune complementara iar instanta poate sa sau nu sa o anuleze . Daca s-a transformat amenda in avertisment a fost anulata doar masura administrativa si cea complementara nu .Instanata putind aprecia ca exista un oarecare pericol social si se justifica pastrarea sanctiunii in ceea ce priveste suspendarea dreptului de a conduce. Solutiile irevocabile nu se comunica iar in cazul contraventiilor daca este vorba de o suma sub 2000 ron hotarirea pronuntata la fond se pronunta fara cale de atac . Asta de la promulgarea legii micii reforme in justitie a lui Boc.
Multumesc mult pentru raspunsul dvs.
Da stiu care sunt modificarile Codului de procedura civila.
Problema este ca instanta nu s-a pronuntat absolut deloc cu privire la dreptul de a conduce, iar avertismentul a inlocuit amenda tocmai datorita pericolului social redus al faptei.
M-ar interesa aspecte practice ale acestei probleme.
Nu am o hotarire pe care sa v-o trimit dar ar trebui sa fiti fericit . Daca ati cerut anularea sanctiunii in ceea ce priveste masura complementara iar instanta nu s-a pronuntat pe acest petit ,tocmai aveti un motiv pentru contestatie in anulare. Pina la urma puteti sa refuzati predarea permisului formulind o petitie catre Serviciul Politiei rutiere, atasind eventual hotarirea . Pina la urma chiar daca ati avea practica ,nu cred ca v-ar ajuta in ceea ce priveste predarea permisului ,singura varianta fiind tot contestatia in anulare. Pina la urma cereti-le cu tupeu sa-si investeasca hotarirea .
depinde ce s-a cerut in plangere.
daca s-a pronuntat asa inseamna ca celelalte dispozitii raman la fel ,inclusiv cea referitoare la retinerea permisului.
prin admiterea in parte instanta s-a pronuntat pe capatul de cerere al returnarii permisului. in mod cert s-a contestat pv in intregul sau si instanta a admis doar partial contestatia.
oricum, contestatia in anulare nu suspenda executarea sanctiunii complementare si se rezolva intr-un timp mai indelungat decit executarea sanctiunii.
deci nu aveti prea multe sanse de a scapa de suspendare