avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire pensie alimentara

Buna. Am urmatoarea situatie. Dupa terminarea divortului fetita a ramas mamei.Mama a solicitat instantei acordarea pensiei de intretinere de la tata pina la virsta de 18 ani. Acum fiica a devenit majora si i s-a sistat pensia.Acum fiica tb sa se adreseze instantei,in nume propriu pt a cere acordarea pensiei de intretinere ,avind in vedere ca inca este eleva?Nu trebuia ca mama sa ceara in actiunea ei acordarea acestei pensii alimentare pina la terminarea studiilor si nu pina la virsta de 18 ani? trebuie facute 2 actiuni:una sa prevada pina la majorat si apoi alta dupa ce va implini virsta de 18 ani? a gresit mama? Daca fiicare deschide aceasta actiune unde va dovedi la inceputul fiecarui an scolar ca inca este cuprinsa intr-o forma de invatamint?Acum este la liceu fiica..dar la naul precis va merge la o facultate.Daca nu va merge la invatamint de zi ci la fara frecventa va mai primi pensie de intretinere de la tata? Va rog mult sa ma indrumati in acest caz.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:53, 28 Decembrie 2008
De la virsta de 18 ani, avind capacitate deplina de exercitiu va poate actiona in judecata, numai ca trebuie sa dovedesca srarea de nevoie si doar pina la impliminirea virstei de 26 de ani, sub conditia unor cursuri de zi
Dupa cum a mentionat si dl topdan , fiica are calitate procesuala activa , ea este titularul cererii de chemare in judecata.
Daca mama introduce actiunea in stabilirea pensiei de intretinere , iar fiica are 18 ani , cererea de chemare in judecata va fi respinsa pt lipsa calitatii procesuale active.
pensia de intretinere subzista pana la implinirea varstei de 26 de ani , daca fata se afla in continuarea studiilor (chiar si masterale , doctorale ), si este in imposibilitate de a presta o munca remunerata .
pensia de intretinere a fost acordata chiar si celor cu studii la ID Sau FR.

pensia poate reprezenta 1/4 din veniturile permanente ale sotului .

Apelati la un specialist.
Succes
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
va multumesc mult de tot.
Parintele este obligat sa dea intretinere copilului devenit major, daca se afla in continuarea de studii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere ContSters92721 ContSters92721 Pensia de intretinere se plateste pana la varsta de 26 ani cand copilul urmeaza cursurile unei facultati la zi.Am citit aici ca instantele au acordat pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani buna ziua,sotul meu are o fica dintr-o casatorie anterioara care a implinit 18 ani in 20 martie 2011,as dorii sa-mi spuneti in ce conditii este obligat in ... (vezi toată discuția)